Stockholm

Slöseriombudsmannen: "Visa lite respekt för våra skattepengar!"

1 av 3
. Foto: Privat/TT
2 av 3
3 av 3
. Foto: JONAS EKSTROMER / JONAS EKSTRÖMER / TT

Rebecca Weidmo Uvell: "Att en amatör utan ens grundläggande kunskaper i ekonomi, och dessutom ibland släktingar till bidragsmottagaren, ansvarar för att skattepengarna används korrekt visar bara att staten inte tycker att det är så viktigt"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om SlösO

SlösO grundades av 2009 av tankesmedjan Timbro och Skattebetalarnas förening, och är en partipolitiskt obunden organisation som tagit på sitt ansvar att representera skattebetalarna och granska slöseri med skattepengar. 

Läs mer på SlösO:s hemsida: www.sloseriombudsmannen.se 

Gilla SlösO på Facebook: www.facebook.com/sloseriombudsmannen

Om skribenten

Följ Rebecca Weidmo Uvell på Twitter: @RebeccaWUvell

Det avslöjades nyligen attArbetsförmedlingen betalat ut nästan 100 miljarder kronor desenaste fem åren till privata företag och offentliga arbetsgivare iolika typer av anställningsstöd. Det är mer än hela statenskostnad för barnbidrag, föräldrapenning och andra kostnader förbarn och familj för 2015, vilket motsvarar 83 miljarder.

Hela 73 miljarder har gått tillprivata företag, som Arbetsförmedlingen nu hemligstämplatmottagarna till. Så all typ av granskning av var majoriteten avpengarna tagit vägen och hur de använts är nu omöjligt.

Det är ett hån mot skattebetalarna,som står för notan här. Tar man emot statligt stöd och bidrag skaman vara öppen för att de som betalat vid någon tidpunkt villkontrollera hur pengarna använts. Allt annat är orimligt.

Här visas en spricka som funnits längei hur skattepengar använts. För det finns en mångmiljardindustriav bidrag till organisationer och föreningar varje år. Men är duen förening behöver du inte offentligt visa din årsredovisningutan varje myndighet som delat ut pengarna ansvarar själva förgranskningen. Så alla utanför bidragsgivande offentlig institutionfår snällt förlita sig på myndighetens egen granskning. Någondirekt granskning är inte möjlig.

Som Slöseriombudsman på uppdrag avSkattebetalarna kräver jag att Arbetsförmedlingens sekretess hävsså att granskning möjliggörs. De som har betalat, det vill sägaalla som betalar skatt, har rätt att få veta hur deras pengaranvänts. Att hemligstämpla sänder mycket märkliga signaler bådetill de som betalat och de som använt pengarna.

Jag vill också skicka med en passningtill riksdagen.

Dags att ni ser över hur granskning avbidragsindustrin ska underlättas. Jag skulle helst se att ett kravinförs för alla föreningar och organisationer, som tar emot bidragav skattemedel, att de är skyldiga att lämna in en årsredovisning.Den ska sedan finnas lätt tillgänglig på nätet för alla som villse hur pengarna använts. Jag vill också se ett krav på att allamottagare måste anlita en auktoriserad revisor och inte som idagkommer undan med att använda en egen utsedd kassör, vilket iprincip kan vara vem som helst utan utbildning. Exempelvis ensläkting. 

Att en amatör utan ens grundläggande kunskaper iekonomi, och dessutom ibland släktingar till bidragsmottagaren,ansvarar för att skattepengarna används korrekt visar bara attstaten inte tycker att det är så viktigt.

Dags att höja ansvarsnivån ochuppgradera skattepengar till den nivå den hör hemma. Det är andramänniskors slit de där pengarna motsvarar. Och de ska därförbehandlas med erforderlig respekt.

Rebecca Weidmo Uvell,
Slöseriombudsman 

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.