Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
7119
reaktioner idag

Slöseriombudsmannen: "Visa lite respekt för våra skattepengar!"

Rebecca Weidmo Uvell: "Att en amatör utan ens grundläggande kunskaper i ekonomi, och dessutom ibland släktingar till bidragsmottagaren, ansvarar för att skattepengarna används korrekt visar bara att staten inte tycker att det är så viktigt"

Det avslöjades nyligen att Arbetsförmedlingen betalat ut nästan 100 miljarder kronor de senaste fem åren till privata företag och offentliga arbetsgivare i olika typer av anställningsstöd. Det är mer än hela statens kostnad för barnbidrag, föräldrapenning och andra kostnader för barn och familj för 2015, vilket motsvarar 83 miljarder.

Hela 73 miljarder har gått till privata företag, som Arbetsförmedlingen nu hemligstämplat mottagarna till. Så all typ av granskning av var majoriteten av pengarna tagit vägen och hur de använts är nu omöjligt.

Det är ett hån mot skattebetalarna, som står för notan här. Tar man emot statligt stöd och bidrag ska man vara öppen för att de som betalat vid någon tidpunkt vill kontrollera hur pengarna använts. Allt annat är orimligt.

Här visas en spricka som funnits länge i hur skattepengar använts. För det finns en mångmiljardindustri av bidrag till organisationer och föreningar varje år. Men är du en förening behöver du inte offentligt visa din årsredovisning utan varje myndighet som delat ut pengarna ansvarar själva för granskningen. Så alla utanför bidragsgivande offentlig institution får snällt förlita sig på myndighetens egen granskning. Någon direkt granskning är inte möjlig.

Som Slöseriombudsman på uppdrag av Skattebetalarna kräver jag att Arbetsförmedlingens sekretess hävs så att granskning möjliggörs. De som har betalat, det vill säga alla som betalar skatt, har rätt att få veta hur deras pengar använts. Att hemligstämpla sänder mycket märkliga signaler både till de som betalat och de som använt pengarna.

Jag vill också skicka med en passning till riksdagen.

Dags att ni ser över hur granskning av bidragsindustrin ska underlättas. Jag skulle helst se att ett krav införs för alla föreningar och organisationer, som tar emot bidrag av skattemedel, att de är skyldiga att lämna in en årsredovisning. Den ska sedan finnas lätt tillgänglig på nätet för alla som vill se hur pengarna använts. Jag vill också se ett krav på att alla mottagare måste anlita en auktoriserad revisor och inte som idag kommer undan med att använda en egen utsedd kassör, vilket i princip kan vara vem som helst utan utbildning. Exempelvis en släkting. 

Att en amatör utan ens grundläggande kunskaper i ekonomi, och dessutom ibland släktingar till bidragsmottagaren, ansvarar för att skattepengarna används korrekt visar bara att staten inte tycker att det är så viktigt.

Dags att höja ansvarsnivån och uppgradera skattepengar till den nivå den hör hemma. Det är andra människors slit de där pengarna motsvarar. Och de ska därför behandlas med erforderlig respekt.

Rebecca Weidmo Uvell,
Slöseriombudsman 

Håller du med?

Mer:

KDU: "Dags för skärpt hantering av biståndet"