Tiffany Lindfors
Tiffany Lindfors - Foto: Privat

Tiffany Lindfors: "Lönediskriminering är inget problem"

Tiffany Lindfors: "Sverige har kommit så otroligt långt när det gäller jämställdhet på arbetsplatsen och i lön mellan kvinnor och män att feminism inte behövs i det sammanhanget"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tiffany Lindfors är 19 år och aktiv i centerpartiets ungdomsförbund.

Följ henne på Twitter: @LindforsTiffany

De flesta feminister målar upp lönediskriminering mot kvinnor på arbetsmarknaden idag som att det skulle vara ett stort problem. Jag håller med om att lönediskriminering inte är okej, men sanningen är att lönediskriminering inte alls sker i en sådan stor utsträckning som feminister påstår. Den är mycket mindre än vad ni påstår.

Att det finns en löneskillnad idag mellan män och kvinnor är ett faktum. Det som är viktigt är att se vad som är orsaken till varför det finns en löneskillnad idag. Många feminister påstår att orsaken är på grund av män som förtrycker kvinnor. Det som händer när feminister målar upp en sådan bild om att lönediskriminering sker på nästan alla arbetsplatser är att tjejer automatiskt tror att de har ett sämre utgångsläge än killar; vilket är fel. 

Löneskillnadens existens behöver inte per automatik betyda att det är diskriminering av ett kön som är orsaken. Orsaker till varför kvinnor generellt tjänare mindre pengar än män under sin livstid, beror på många olika faktorer.

I rapporter från arbetsgivarverket, landstingsförbundet och Sveriges kommuner och landsting är löneskillnaden ungefär 1 procent mellan könen i den offentliga sektorn. De beskriver även i alla rapporter att den oförklarliga procenten kan bero av olika orsaker men att det ännu inte är forskat kring. I den privata sektorn kan man läsa en rapport från Svenskt näringsliv där den oförklarade löneskillnaden är 2.2 procent för arbetare och 6,5 procent för tjänstemän. 

När man har undersökt vad lönegapet beror på så har forskare bland annat beaktat: erfarenhet, utbildning, engagemang, antal år man arbetat i yrket, löneförhandling och om man arbetar i den privata eller offentliga sektorn. Tar man hänsyn till dessa och andra faktorer så visar det sig att lönegapet nästan är obefintligt. Den oförklarliga löneskillnaden kan bero på andra faktorer som forskare inte kan ta eller har tagit hänsyn till men det kan också bero på lönediskriminering. Det är svårt att bevisa att den oförklarade löneskillnaden skulle bero på lönediskriminering. Därför kan inte feminister påstå att det sker en lönediskriminering mot kvinnor i dag.

Sverige har kommit så otroligt långt när det gäller jämställdhet på arbetsplatsen och i lön mellan kvinnor och män att feminism inte behövs i det sammanhanget. Lönediskrimineringen ligger inte på en könsnivå utan på en individnivå.

Arbeta fler timmar, visa engagemang, ta plats och satsa mer på karriären för att få en högre lön!

Tiffany Lindfors,
19 år gammal och aktiv i centerpartiets ungdomsförbund 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.