1 av 3
- Foto: Privat/Wikimedia Commons/Linda Bartlett
2 av 3
- Foto: Wikimedia Commons/Linda Bartlett
3 av 3
- Foto: Privat

Camilla Björkbom: "Djurförsök är både oetisk och omodernt"

"Den typ av forskning som utnyttjar djur hör med all säkerhet till något som vi i framtiden kommer att förkasta som inte bara oetisk utan även omodern"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Camilla Björkbom är förbundsordförande för Djurens rätt, som är en politisk obunden organisation och enligt egen utsago Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation. 

Läs mer om organisationen på deras sajt

Följ Camilla Björkbom på Twitter: @CamillaBjorkbom

De norska forskarnaEdvard och May-Britt Moser fick Nobelpriset förra året för vad somhar beskrivits som forskning om "hjärnans inbyggda GPS",eller lokalsinnet. Live Kleveland från den norskadjurrättsorganisationen Dyrevernalliansen kommenterade utnämnandetmed ordet ”tragiskt”. Det finns många exempel på forskning somhar gett resultat men som vi ändå i efterhand anser vara oetiska.Kleveland berättade att paret Mosers möss fått instrumentinopererade i huvudet och sedan utsatts för experiment sominnefattat drunkning samt att delar av mössens hjärna förstördes. 

Andra typer av djurförsök som pågår i dag går ut på attdjuren infekteras så att de dör, eller att svåra sjukdomstillståndframkallas, som till exempel smärtsamma ledsjukdomar. Under dedjurförsöken får djuren inte någon smärtlindring. Det ärextremt plågsamma försök. Djur kan också ges elstötar ochtvingas till fysisk träning eller simning tills de utmattas. Enannan typ av försök är på djur som injiceras med giftigasubstanser som gör att djuren kan få ihållande eller upprepadekramper, andningsbesvär med öppen mun och inte kan provoceras tillaktivitet. Nästan alla djurförsök slutar med döden, antingendödas djuret vid en i förväg fastställd avbrytningspunkt dålidandet anses bli för stort, eller så dödas djuret när försöketär klart.

En allt större delav djuren som utsätts för djurförsök är genmanipulerade, eller”designade”, för att utveckla vissa sjukdomar som djurförsökarnavill forska på. En del genmanipulerade djur är så svårt sjukaeller skadade att de avlider redan i samband med födseln eller kortdärefter.

De djur somöverlever kan utsättas för olika ingrepp för att kontrollera omde har den förväntade förändringen i arvsmassan, det vill säga”rätt” gener. En vanlig metod för att kontrollera är attklippa av en bit av svansen för att ta ett vävnadsprov. PåKarolinska Institutet i Solna använder djurförsökare eninternationellt kontroversiell metod – de klipper en tå, iblandtvå tår, på möss och råttor för att ta vävnadsprov. En aktuellansökan om djurförsök omfattar att tårna klipps av på 60 000möss och 20 000 råttor. Ändå är det här bara en liten,liten del av den plågsamma framtid och långdragna lidande dessadjur utsätts för.

Att vara emotdjurförsök betyder inte att vara emot vetenskaplig och medicinskutveckling. Tvärtom. Djurens Rätt efterlyser fler av desofistikerade och moderna metoder som redan i dag har ersatt vissadjurförsök. De leder dessutom ofta till bättre och mer precisaforskningsresultat. Nobelpristagaren år 2012, som belönades förupptäckten att det går att få celler från vuxna att omvandlastill stamceller, uttryckte stora förhoppningar om att de nyacellmodellerna ska leda till nya läkemedel. Tidigare har dessaförsök gjorts på djur, men mediciner som fungerat på möss harinte fungerat på människor. Människor är trots allt inte gnagare.

Den typ av forskningsom utnyttjar djur, och som paret Moser fick Nobelpriset för, hörmed all säkerhet till något som vi i framtiden kommer att förkastasom inte bara oetisk utan även omodern. Forskare kan välja olikametoder för att komma fram till resultat. Regeringen har ett ansvaratt bidra till att alternativa metoder utvecklas. De 13 miljonerkronor som staten årligen avsätter är alldeles för lite för attkunna göra märkbar skillnad. Det krävs seriösa satsningar på attutveckla de moderna alternativen till djurförsök,

CamillaBjörkbom,
Förbundsordförande Djurens Rätt

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.