Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jens Holm (V): "Dags för respekt för djuren, Eskil Erlandsson"

- 12/09/2014, 07:08 -
Jens Holm, Eskil Erlandsson

Jens Holm, Eskil Erlandsson

TT

"Under din tid som landsbygdsminister har 15 000 jobb inom lantbruket försvunnit och Sverige som land har blivit alltmer beroende av importerad mat", skriver Jens Holm (V) i sitt svar till jordbruksminister Eskil Erlandsson (C).

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hej Eskil,

Tack för ditt svar  på mitt öppna brev  om sveket mot djuren. Under din tid som landsbygdsminister har 15 000 jobb inom lantbruket försvunnit och Sverige som land har blivit alltmer beroende av importerad mat. Idag är varannan måltid som serveras importerad. Detta har skett under de åtta år då du haft ansvaret för jordbrukspolitiken.

Vänsterpartiet tror att Sverige har fantastiska möjligheter att producera mer mat. Vi har lanserat Hållbara matlandet – Sverige. Med det vill vi satsa på mer av vegetarisk mat och mer ekologisk mat. 

Vi är nämligen rätt säkra på att det är just det som är framtiden. Hållbar mat är bra för inte minst djuren, som slipper lida i stora djurfabriker om vi satsar på vegetarisk och ekologisk mat.

Djurskyddskontroller är otroligt viktigt. Det är våra kontrollanter som ska se till att djurskyddslagen följs och att djur inte far illa. Men jag förstår inte hur du kan vara nöjd med hur det fungerar nu. 

Idag görs nästan bara hälften så många djurskyddskontroller - 13 780 - som för sex år sedan, då det gjordes 23 000 årligen. Vi har lagt konkreta förslag för hur kontrollerna ska bli fler och bättre, men du har avfärdat detta. Varför?

Jag noterar att du inte nämner pälsindustrin med en enda stavelse. Är inte det lite märkligt? 2006 då ni borgerliga partier tog makten hade vi rödgröna lagt ett konkret förslag som skulle få ett stopp för lidandet på pälsfarmerna. Detta stoppade du och den borgerliga regeringen. Nu fortsätter pälsindustrin att hålla en miljon minkar i minimala trådburar. De slaktas för sin päls skull. Flera länder i Europa förbjuder nu detta, men inte Sverige. Eskil, du är ansvarig för ett en miljon minkar får sätta livet till varje år.

Du nämner inte heller förslaget om ny djurskyddslag som du har kastat i soptunnan. Varför? Inte heller tar du upp att det inte blivit något av ditt löfte om ett s k 3R-center för alternativ till djurförsök eller bristen på åtgärder för att få stopp på långa djurtransporter från Sverige.

Jag noterar också att statsminister Fredrik Reinfeldt förra veckan öppnar för att försämra svenskt djurskydd ytterligare. Det här är högerpolitiken i ett nötskal; det är alltid någon annan som ska få betala för att ett fåtal ska få det bättre. Vi har sett det med de ökande klyftorna och den växande arbetslösheten, och nu ska ni försämra ytterligare för djuren. Oacceptabelt!

Eskil Erlandsson, de flesta av mina frågor lämnar du obesvarade. Därför står mitt erbjudande om en debatt om vilka som har bäst politik för djuren kvar. Jag är redo att berätta hur vi ska skapa upprättelse och respekt för djuren – är du?

Jens Holm (V)
Riksdagsledamot, djurpolitiskt ansvarig