Torsdag 9 Dec
Stockholm

"Sjöstedts vurmande för fred är knappast trovärdigt"

Andreas Eriksson: "Det är dags att Jonas Sjöstedt tar åt sig av kritiken och att hans vänsterparti tar tydlig ställning för Ukrainas självständighet och mot Rysslands expansionism. Allt annat är ovärdigt ett demokratiskt parti"

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

I dag kunde Aftonbladet avslöja att Vänsterpartiet genom sitt biståndsorgan VIF donerat flera hundra tusen kronor till den pro-ryska separatistgruppen Borotba i Östra Ukraina. Det är en organisation som öppet medger att deras aktivister strider på rebellernas sida. Att ge skattepengar från partibidrag till pro-ryssar är förstås inte acceptabelt, men det är inte heller förvånande. Vänsterpartiet har en gedigen historia av att blint följa Kremls agenda.

Under Molotov–Ribbentrop-pakten i slutet på 1930-talet var Sovjetunionen i allians med Nazityskland. Vänsterpartiet stödde därför Nazityskland, eftersom de blint ville följa vännerna i Kreml. Precis så verkar det fungera nu. Vänsterpartiet stödjer de som är Putinvänliga, trots att Putin inte verkar stödja någon typ av socialism. Den ryska diktatorns ideologi är snarare en vulgär form av etnocentrisk nationalism, med rötterna i en urgammal tradition av mystik och rasism. Men pengarna till Vänsterpartiet har inte bara gått ena vägen.

De kommunistiska regimerna i Sovjetunionen och i Östtyskland gav under 1900-talets andra hälft även de många hundratusentals kronor till Vänsterpartiet. Enligt historiken Lars Björlin var det upp till hela 150 000 dollar som donerades från kommunistregimerna till partiet. Sådana vänskapsband är inte hälsosamma. Ett sådant sorgligt haveri är bara tecken på hur urholkad och omodern den kommunistiska ideologin är. Sovjetiska blodspengar har finansierat svensk socialism, och nu finansierar svenska skattepengar pro-ryska rebeller. Jonas Sjöstedts vurmande för fred är knappast trovärdigt.

Vänsterpartiet har stått först i ledet när det gäller att förespråka ett brutet avtal med Saudiarabien. Det är hedervärt. Men heder förpliktigar och konsekvens är en dygd. Att stödja den ryska sidan i kriget i Ukraina verkar gå bra för Jonas Sjöstedt. Detta är ett hyckleri som måste sluta. En konsekvent linje för fred är den enda vägen fram.

Det är beklagligt att Vänsterpartiet fortfarande lyder under Kreml. I hundratals intervjuer, artiklar och dokumentärer har man avfärdat kopplingarna till öst, men ännu finns de kvar. 

Det är dags att Jonas Sjöstedt tar åt sig av kritiken och att hans vänsterparti tar tydlig ställning för Ukrainas självständighet och mot Rysslands expansionism. Allt annat är ovärdigt ett demokratiskt parti.

Andreas Eriksson,
liberal debattör och medlem i CUF

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela