"Katastrof att Göteborg upplåter sina lokaler åt radikala islamister"

- 20/03/2015, 10:20 -

Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN

Torbjörn Jerlerup skriver om det orimliga i att Göteborg stad upplåter sina lokaler åt islamister med kopplingar till IS och grov antisemitism.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den elfte till tolfte april håller radikala islamister en konferens på Angereds Arena, som ägs av Göteborgs stad. Där deltar både personer som samarbetat med IS-krigare och öppna antisemiter.

Angered har problem. Angered pekas ut av många som den ort där flest svenskar rekryteras till jihadistiska rörelser. Vi har kunnat läsa i media hur lärare oroats över radikaliseringen av Angereds ungdomar. Terrorrörelserna Al Nusra och Islamska Staten (IS) rekryterar där. Hizb Ut Tahrir, som uppmärksammats i Danmark för att Köpenhamnsterroristen fått mycket stöd av dem, är stora i Angered.

Ändå låter Göteborgs kommun Sveriges Förenade Muslimer arrangera en konferens i Angered i april, där personer som står nära IS-krigare och öppna antisemiter deltar.

Om man tittar i talarlistan hittar man personer som gång på gång dyker upp i extremistiska sammanhang. Som Abdur Raheem McCarthy som öppet uppmanar muslimer att inte umgås förtroligt med "de otrogna".

Hat mot så kallade otrogna präglar många av talarna. Tänk om någon av de så kallade "otrogna" hade pratat om muslimer på det sätt de pratar om otrogna, hur hade det sett ut? Det hade setts som grov rasism.

Värst i gänget är nog Abu Eesa Niamatullah från Al Maghrib Institutet.

Hans antisemitism är inte dold, den är helt öppen. Det finns många exempel på det på nätet. I en youtubevideo som finns tillgänglig kan man höra honom prata mycket och illa om judarna, som han kallar "israels barn":

"Israels barn... Det folket... Gör det de gör på ett så enkelt och naturligt sätt... Se på dem idag, se på deras massakrer. Se hur de spränger spädbarn i luften så enkelt som om det vore ett datorspel. De saknar mänsklighet, de har ingen moral, ingen etik... Ingenting".

"Det folket", "är sinnessjuka", "de mördade profeterna". Det är verkligen passande att släppa välkomna sådana extremister till en ort som har stora problem med radikal islamism, jihadsoldater och rasism.

Hur man ens kan komma på tanken att släppa in de här i kommunens lokaler är absurt. Gör kommunen verkligen ingen koll på vem de bjuder in?

Torbjörn Jerlerup,
Liberal Socialdemokratisk debattör