Erica Hermansson och hunden Smiley.
Erica Hermansson och hunden Smiley. - Foto: Katja Elmén (privat)

"Inför VAD- vård av djur, omedelbart"

Erica Hermansson: "Även djur blir sjuka och behöver tillsyn. Då bör vi ha i åtanke att det sällan är ekonomiskt hållbart att ha sitt djur inneliggande på sjukhus"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Erica Hermansson är 32 år, bosatt i Stockholm och jobbar som djurvårdare.

Vid sidan av jobbet kör hon för Svenska Djurambulansen samt jobbar för organisationen Hundar utan hem. Hon har en egen rumänsk gatuhund vid namn Smiley som betyder mest i hennes liv och har gjort ett aktivt val att inte skaffa några egna barn.

I dagens Aftonbladet kan vi läsa om 45-åriga Anna som vill vabba med sin nyopererade tax som kräver tillsyn och rehabilitering. Det här är något jag och mina vänner pratat om länge- varför införs inte VAV, vård av vovve, i våra försäkringar?

Jag kan tänka mig att många människor med en gång sparkar bakut inför denna absurda idé, men då ber jag er att tänka en vända till: För många av oss är djuren våra barn, vi skulle göra allt för dem.

Även djur blir sjuka och behöver tillsyn. Då bör vi ha i åtanke att det sällan är ekonomiskt hållbart att ha sitt djur inneliggande på sjukhus då det, till skillnad från humanvården i Sverige, kostar enorma summor varje dygn.

En del försäkringsbolag har dock förmånen att man kan lämna hunden på hundpensionat om man behöver tillsyn man inte kan ge själv och så får man ersättning för det. Tanken är god, men låt säga att du har en hund som är nyopererad och helst ska vara stilla och absolut inte göra några okontrollerade rörelser och du ska placera den på hundpensionat.

Det är som att sätta 4-åriga Tindra mitt i en förskolegrupp med en massa roliga kompisar och säga ”Håll dig nu stilla”. Uppdraget känns ganska omöjligt om det inte får sättas in en extra personal som punktmarkerar stackars Tindra hela dagen.

Med andra ord står vi som djurägare ofta med en saftig räkning från veterinären och sedan ska vi även då tvingas ta tjänstledigt, semester eller komptid för att vara hemma med våra sjuka djur tills de har piggat på sig. En dyr fortsättning på sin redan dyra historia. ”Ja, men man ska väl inte skaffa djur om man inte har råd” är något som ofta dyker upp, och det är helt sant, men hade det inte funnits så goda sjukvårdsförmåner som det gör i vårt land utan humanvården hade kostat lika mycket som djurvården så hade inte så många haft råd att skaffa barn.

Dessutom belastar vi djurägare inte samhället ekonomiskt på några andra sätt: vi får inte något djurbidrag en gång i månaden, vi får inte några reducerade kostnader för att kunna ha våra djur på dagis, vi har inte något som kallas djurägardagar där det finns föräldradagar och vi åker inte gratis i kollektivtrafiken. Varför skulle det då vara så främmande att vi faktiskt kunde få ersättning de dagar vi skulle behöva vara hemma med våra ”barn” när de är sjuka? Särskilt om vi kanske dessutom valt att avstå från att skaffa ”människobarn”.

Nä, för mig är det helt självklart att möjligheten för VAV, eller för att inte utesluta någon, VAD- vård av djur, skulle införas omedelbart. Det skulle fungera likadant som för människor- intyg från veterinären att ditt djur behöver din omvårdnad och övervakning under de timmar du skulle befunnit dig på jobbet, och saken vore klar som korvspad.

Erica Hermansson, hundägare.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.