"Zara Larsson måste ingenting – hatarna måste sluta hata"

- 26/03/2015, 13:53
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

TT NYHETSBYRÅN

Frasse Levinsson: "Hur i hela fridens namn kan Zara Larsson hållas ansvarig för att hatarna hatar?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I sin debattartikel “Du borde polisanmäla alla kränkningar och hot, Zara Larsson konstaterar läkarstudenten Ahmed Al-Wandi att just kränkningar och hot förekommer ofta på internet. Inte mycket nytt under solen där. Det intressanta är Ahmeds förslag till lösning på problemet.

Han menar nämligen att det är upp till Zara själv att se till att hatarna slutar hata genom att polisanmäla dem. “Ju större bagatell man ser att du polisanmäler, desto mer kommer folk väga sina ord innan de skriver till dig.” skriver han.

“VÄNTA! VA??” för att citera Kristian Täljeblad från Paradise Hotel. Hur i hela fridens namn kan Zara Larsson hållas ansvarig för att hatarna hatar? Varför säger du till den som blir kränkt att “nu är det bäst att du ser till att folk slutar kränka dig och andra människor“? Det är precis som att säga till någon som just har blivit misshandlad att “hörrödudu, nu är det upp till dig att se till att andra inte också blir misshandlade”. Det är det väl inte? Det är upp till de som har tänkt misshandla folk att inte misshandla folk.

“Om man accepterar hot och kränkningar, så tror folk att det är okej”. Det var det enfaldigaste jag hört i hela mitt liv. Känns det inte listigare att vända på det? “Så länge jag inte har sagt att det är okej att folk skriver att jag är en hora som borde dö så kan folk utgå från att det inte är okej”?

Att se till att kränkningar på nätet tas på allvar är naturligtvis inte de som blir kränktas uppdrag. Det är en fråga för det svenska rättsväsendet. Zara Larsson måste ingenting. Hatarna måste sluta hata.

Frasse Levinsson,
Journaliststudent