"Om han varit muslim hade han kallats terrorist – nu är sjuk"

- 27/03/2015, 15:47 -
1 av 3

Privat/Faksimil

2 av 3

Privat

3 av 3

Ines Haskic: "Instabila människor kommer i alla färger och former som vi kan se och just därför måste vi sluta generalisera"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är ingen tvekan om att det är en oerhörd tragisk händelse som har inträffat, mina tankar går främst ut till de anhöriga som måste kämpa sig igenom den förmodligen svåraste tiden i sina liv. Den viktigaste frågan härnäst är dock att ta reda på vad det var som hände och vad vi ska göra för att undvika att det händer igen.

Jag tänker gå rakt på sak med vad mina personliga tankar och åsikter kring detta är. Min avsikt är inte att trampa något på tårna utan mer förklara bakgrunden till varför jag beslutade att skriva det jag gjorde som en motreaktion.

Jag är inte heller någon expert på området och försöker inte utmåla mig som en. Somliga kommer att hålla med mig och somliga inte, det är upp till var och en att avgöra.

Det som jag reagerade på i medias sätt att resonera kring Andreas Lubitz motiv till händelsen var hur snabbt man avfärdade honom som potentiell terrorist så fort materialet från svarta lådan dök upp.

Det intressanta är dock att den enda ledtråden som kan bekräfta om Lubitz enbart var en psykiskt instabil man eller terrorist ligger i utredarnas händer, då fynd har gjorts som kan besvara motiven men som ännu inte har offentliggjorts.

Så varför antar man innan man har all fakta på bordet, kan det vara generalisering? Varför skriver media om Lubitz drömmar när han precis har mördat 149 oskyldiga människor avsiktligen? Enligt min mening är alla mördare såväl som terrorister instabila människor som inte förtjänar att förskönas, så varför skulle Lubitz vara ett undantag?

Om scenariot hade varit precis likadant med undantaget att Lubitz varit muslim eller någon med ett namn från Mellanöstern hade rubrikerna varit annorlunda. Fokus hade inte längre legat på spekulationer om hans psykiska sjukdom, inte heller hade man börjat måla upp en bild på hans drömmar eller lagt tid på att måla upp någon förskönad bakgrundsbild om hur omtyckt och rar han var bland övriga människor.

Den omedelbara reaktionen hade varit terrorist, inget mer, ni vet det, jag vet det, alla vet det.

Så vad säger denna händelse? Sedan 9/11 har flygsäkerhet ökat kraftigt, speciellt mot den muslimska befolkningen eller de med mörka drag som ser ut att komma från exempelvis Mellanöstern.

Kanske är det dags att behandla alla lika så det börjar gälla alla sorters människor. Instabila människor kommer i alla färger och former som vi kan se och just därför måste vi sluta generalisera.

Jag anser att vi måste börja enas för att stå starka emot all form av extremism vars huvudsakliga syfte är att splittra människor istället för att beskylla den ena parten mer än den andra. Vi måste börja från oss själva och vårt sätt att tänka, enigheten är viktigare nu än någonsin.

Ines Haskic