- Foto: Privat

"Svenska politiker måste göra något åt judehatet"

Victor Borslöv Reichmann: "En misslyckad integration riskerar att leda till en ökad antisemitism. Det har vi redan fått se prov på"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige är en humanitär stormakt, något vi skall fortsätta att vara så länge vi kan hantera det. Tillsammans med Tyskland står vi för 50 procent av den Europeiska Unionens flykting- och asylmottagande, Sverige ensamt står för ca 25 procent. I dag är nästan var sjätte svensk, eller 16 procent av landets befolkning, född utomlands. Det är en högre siffra än USA uppvisade när emigrantbåtarna kom som tätast för ett sekel sedan. Under 2014 beviljades ca 110 000 personer asyl eller uppehållstillstånd i Sverige, var av ca 30 000 kom från ett krigsdrabbat Syrien.

Statsmakten i Syrien har sedan mitten på 1940-talet sanktionerat förföljelser av landets judiska minoritet och judehatet har näst intill institutionaliserats. Syriska staten har inskränkt judars rättigheter och förföljelsen av judar har eldats på ända sedan pogromerna i Aleppo 1947.

Hatet mot judar och staten Israel uppmuntras och lärs ut i både skola och i media. Böcker som Mein Kampf och Sions vises protokoll är storsäljare, TV-serier visar hur judar tappar kristna barn på blod, i linje med de antisemitiska föreställningarna under medeltiden, allt under Bath-partiets regi. Samma mönster ser vi även i delar av Libanon, Irak, Jordanien, Yemen, Egypten, Libyen, Palestinska territorierna, inte minst i Hamas kontrollerade Gaza.

När då drygt 30 000 syrier kommer till Sverige är det inte förvånande att även antisemitismen ökar, det är snarare en självklarhet. Hur kan vi förvänta oss att dessa värderingar, synsätt och föreställningar skall försvinna över en natt när en indoktrinerats i ett antisemitiskt tankesätt sedan barnsben? Det senaste exemplet går att hämta från en SFI-klass i Helsingborg där en man öppet och ogenerat förnekade förintelsens omfattning.

Meningen är inte att generalisera eller att dra alla syrier över en kam, utan istället skapa en medvetenhet samt belysa problematiken och konsekvenserna av en misslyckad integration. Vi kan från en aktuell undersökning av Forum för levande historia läsa att 18 procent av Sveriges gymnasieelever uppvisar negativ inställning till judar; bland dem som anger islam som sin religion är siffran 55 procent. En minst sagt skrämmande utveckling.

Antisemitismen kan därför inte längre bara härledas till högerextrema miljöer. Säpo bedömer att det största hotet riktat mot judar i Sverige kommer från återvändande jihadister. Bara från min hemstad Göteborg uppskattas 150 personer anslutit sig till Islamiska Staten. Inte heller kan antisemitism förklaras av utanförskap i det svenska samhället, då dessa föreställningar, värderingar och fördomar florerar fritt och till och med uppmuntras på flera håll i Mellanöstern.

En misslyckad integration riskerar således att leda till en ökad antisemitism, något vi har redan fått se prov på. Vi har fått uppleva och se ett judehat som tilltar i styrka i såväl Sverige som i övriga Europa. Politiker och debattörer lyfter gärna frågan om judehatet, men sällan vågar någon faktiskt besvara frågan varifrån det vanligaste judehatet kommer.

Det är nu hög tid för de beslutsfattande politikerna att ta fram en långsiktig plan på hur antisemitismen skall bekämpas och hur vi skall få till stånd en lyckad integration. Sätter vi inte ner foten nu är jag rädd att det inte bara är Frankrikes judar som börjar emigrera utan även Sveriges.

Victor Borslöv Reichmann,
Vice ordförande Judiska ungdomsförbundet i Sverige

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.