- Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

"Ska undersköterskor behöva vara utfattiga när vi går i pension?"

Marianne Stathin skriver om orättvisorna som drabbar dem som arbetar inom vård och omsorg. Ett hårt arbete som i slutändan leder till ett liv i fattigdom.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Marianne Stathin är specialistutbildad som både undersköterska och mentalskötare, med 40 års erfarenhet inom vården. Hon är ordförande i och en av grundarna av Sveriges Undersköterska & Specialistundersköterska Förening (SUSF)

Pension är något som behöver arbetas ihop. Dessvärre kommer all den effektivisering som har skett inom den svenska vården att leda till stora ekonomiska skador för oss som är vårdpersonal.

Ett kravpolitikerna borde ha kommit för längesedan. En lösning behövs nu för oss som har tvingats in i ett system som gör oss till landets fattigaste. Det behövs förändring redan i år under denna valperiod. Det behövs jämställdhet. Att halvera löneskillnaden mellan en undersköterska och en industriarbetare fram till år 2028 duger inte.

I dag får undersköterskorna med lite tur en halvtidstjänst, för att sedan jaga timmar i hopp om att försörja sig. Vid heltid och fast tjänst blir tillvaron mer kvalitativ, där inflytande, utveckling och fortbildningar blir en möjlighet. Fokus blir då på de som är i behov av vård och omsorg, i stället för att energin läggs på att få ihop till sitt dagliga bröd. Lugnare anställda sprider trygghet, blir mer engagerade och aktiva på det sättet. Kvalitén inom vård och omsorg ökar.

Det som i dag sprider värme på många vårdboenden, sjukhus och i de egna hemmen är undersköterskans vilja att skapa en någorlunda fin ålderdom för sina gamla. Viljan att stå för trygghet och närvaro för de som är i behov av vård. Där det lilla extra som kan ge guldkant på tillvaron många gånger kommer via personalens egna engagemang.

Nästa fråga blir om undersköterskor över huvud taget orkar arbeta heltid på det vis som organisationerna är byggda i dag. De senaste åren av effektivisering, det jag vill kalla för underbemanning, har skapat och gett skador samt kroniska smärttillstånd hos många inom vårdpersonalen. Här saknas och efterlyses den utvärdering, kunskap och forskning som belyser det hela. Det är ett problem som måste uppmärksammas.

Kraven på politikerna bör vara att arbetsmiljön utvärderas, att bemanningen ökar samt att arbetsuppgifterna i vården tillfaller och fördelas på rätt yrkesgrupp. Kravet på heltid kommer att medföra behov som exempelvis en hel del mer personal, en bättre utbildning och sex timmars arbetsdag.

Är det rätt att tusentals undersköterskor inom en snar framtid ska leva i fattigdom då vi går i pension? Jag tycker inte det. Rätten till heltid behövs nu!

Marianne Stathin,
Mentalskötare och ordförande i SUSF

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.