Söndag 4 Dec
Stockholm

Jan Sjunnesson: "Låt Pradyumna få stanna i Sverige!"

1 av 3
. Foto: Privat/TT
2 av 3
. Foto: Privat
3 av 3
. Foto: MAJA SUSLIN

SD-ägda tidningen Samtidens tidigare ansvarige utgivare Jan Sjunnesson: "Stelbent av Migrationsverket att utvisa Vyshnav"

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Jan Sjunnesson är fri skribent och folkbildare, författare till sex böcker och tidigare redaktör och ansvarig utgivare för SD-ägda Samtiden.

Sedan den fjärde april 2015 skriver han för sajten Avpixlat.

www.sjunne.com

Den unge indiske teknologistudenten Pradyumna N Vyshnav förvägras fortsätta sina studier vid Luleå Tekniska Universitets rymdforskningsanläggning i Kiruna. Anledningen är enligt Migrationsverket att han missade att ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd när han i mars reste in till Sverige från Tyskland där han studerat en termin.

Vyshnav har visat upp sitt indiska pass, betalat studieavgift på 110 000 kronor och antagits till utbildningen Space Science and Technology, 120 högskolepoäng och två års studier. Han trodde att eftersom han hade uppehållstillstånd i Tyskland och Schengenavtalet länderna emellan medgav resor behövde han inte söka svenskt uppehållstillstånd innan det tyska tillståndet gick ut, den 26 mars 2015.

Migrationsverket skrev den 21 mars 2015:

”Trots den förklaring du lämnat finner Migrationsverket att det inte föreligger sådana omständigheter att det skulle finnas skäl att frångå huvudregeln om att uppehållstillstånd ska ha beviljats före inresa. Migrationsverket avslår därför din ansökan om uppehållstillstånd och avvisar dig ur Sverige med stöd av 8 kap. 2 § 2 utlänningslagen” (Ärendebeteckning 50252013).

Hans far är en bekant till mig från Bangalore som sparat ihop länge för att betala de höga svenska studieavgifterna och nu vänt sig till mig när hans son ska utvisas trots att alla papper och pengar är i ordning. Hans misstag var att resa in med buss från Universität Würzburg utan att ha koll på tider för ansökningar till Sverige, vilket kan ställa till problem men som knappast är oöverstigliga att hantera.

Han har inte för avsikt att stanna här utan har sökt tillfälligt uppehållstillstånd och kommer inte ligga den svenska staten eller Kiruna kommun till last, där han hade tänkt sig bo under två år.

Jag försvarar både höga avgifter för utomeuropeiska studenter och en restriktiv invandringspolitik, men ser att detta fall går tvärs emot den policy som innebär att studenter ska kunna resa in för att ta del av vårt utbud av högre utbildning. I detta fall har Migrationsverket visat osedvanlig osmidighet för en person som har både pass och egna pengar att försörja sig med. Bedrövligt när andra reser in utan vardera och får stanna permanent och bli försörjda.

Jan Sjunnesson,
Tidigare ansvarig utgivare för den SD-ägda tidningen Samtiden,
Skribent hos Avpixlat

Borde Pradyumna få stanna i Sverige?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.