1 av 2
- Foto: Privat/TT
2 av 2
- Foto: Privat

"Kommunalt friskole-veto är fel väg att gå"

Nils Paulsson skriver om att regeringen vill stoppa etableringen av friskolor i landet genom att införa ett kommunalt veto. Han menar att det är fel då friskolor tvingar de kommunala skolorna att utvecklas.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Nils Paulsson är 19 år gammal och medlem i Moderata Ungdomsförbundet Lund.

Han sitter även som ledamot för Moderaterna i Barn- och skolnämnden Lunds stad.

Följ honom på Twitter: @NilsPaulsson

Att regeringen är fientligt inställda till friskolor är ingen nyhet men när man vill lägga in ett kommunalt veto, där kommunen ska kunna säga nej till etablering av en friskola, kan man inte bli annat än orolig. När vi väl börjar neka företag att verka på vår marknad riskerar vi att förstöra mycket utav det som under de senaste 100 åren har gjort Sverige till de land vi är i dag.

Det finns många världsledande innovationer som har skapats och utvecklats i Sverige. Utvecklingen har hela tiden gått framåt, men detta vill man från regeringens sida sätta stopp för. Precis som att det finns många entreprenörer som har en vision kring hur en produkt ska utvecklas och bli bättre finns det minst lika många som har en tanke kring hur man kan hjälpa Sveriges ungdomar att lära sig mer och utveckla sina kunskaper.

Friskolor erbjuder i en större utsträckning elever möjligheten att lära sig på det sätt som passar dem bäst, lära sig om det man är intresserad av och få lära sig i en miljö som är stimulerande. Det finns friskolor som erbjuder eleverna mer självständigt arbete, friskolor med speciallinjer och friskolor med en annorlunda pedagogik. Vi måste våga testa nytt.

Att fler friskolor etablerar sig är även positivt för den kommunala verksamheten. Kommunala skolor som tidigare aldrig har utmanats måste nu förbättra sin verksamhet för att locka till sig fler ungdomar. Att sätta de kommunala skolorna i ett monopol kommer knappast leda till den sprudlande utvecklingen i skolan som vi vill se och kommer inte göra att elever blir mer studiemotiverade när de tvingas in i ett system som inte är anpassat efter dem.

Individen måste gå före systemet och skolan har en väldigt viktig uppgift att ge elever det som de verkligen behöver. Om vi hade sagt nej till dåtidens innovatörer och uppfinnare, att det endast var den statliga och kommunala verksamheten som gällde, hade inte Sverige varit det land det är i dag. Vi måste våga utvecklas och vi måste låta fler få vara en del av den utvecklingen.

Nils Paulsson,
Ledamot för Moderaterna i Barn- och skolnämnden Lunds stad

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.