Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Kommunalt friskole-veto är fel väg att gå"

- 06/04/2015, 14:31
1 av 2

Privat/TT

2 av 2

Privat

Nils Paulsson skriver om att regeringen vill stoppa etableringen av friskolor i landet genom att införa ett kommunalt veto. Han menar att det är fel då friskolor tvingar de kommunala skolorna att utvecklas.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Att regeringen är fientligt inställda till friskolor är ingen nyhet men när man vill lägga in ett kommunalt veto, där kommunen ska kunna säga nej till etablering av en friskola, kan man inte bli annat än orolig. När vi väl börjar neka företag att verka på vår marknad riskerar vi att förstöra mycket utav det som under de senaste 100 åren har gjort Sverige till de land vi är i dag.

Det finns många världsledande innovationer som har skapats och utvecklats i Sverige. Utvecklingen har hela tiden gått framåt, men detta vill man från regeringens sida sätta stopp för. Precis som att det finns många entreprenörer som har en vision kring hur en produkt ska utvecklas och bli bättre finns det minst lika många som har en tanke kring hur man kan hjälpa Sveriges ungdomar att lära sig mer och utveckla sina kunskaper.

Friskolor erbjuder i en större utsträckning elever möjligheten att lära sig på det sätt som passar dem bäst, lära sig om det man är intresserad av och få lära sig i en miljö som är stimulerande. Det finns friskolor som erbjuder eleverna mer självständigt arbete, friskolor med speciallinjer och friskolor med en annorlunda pedagogik. Vi måste våga testa nytt.

Att fler friskolor etablerar sig är även positivt för den kommunala verksamheten. Kommunala skolor som tidigare aldrig har utmanats måste nu förbättra sin verksamhet för att locka till sig fler ungdomar. Att sätta de kommunala skolorna i ett monopol kommer knappast leda till den sprudlande utvecklingen i skolan som vi vill se och kommer inte göra att elever blir mer studiemotiverade när de tvingas in i ett system som inte är anpassat efter dem.

Individen måste gå före systemet och skolan har en väldigt viktig uppgift att ge elever det som de verkligen behöver. Om vi hade sagt nej till dåtidens innovatörer och uppfinnare, att det endast var den statliga och kommunala verksamheten som gällde, hade inte Sverige varit det land det är i dag. Vi måste våga utvecklas och vi måste låta fler få vara en del av den utvecklingen.

Nils Paulsson,
Ledamot för Moderaterna i Barn- och skolnämnden Lunds stad