"Att förbjuda tiggeriet är ett steg åt rätt håll"

- 08/04/2015, 13:14 -

Privat

Fredrik Brodén skriver om att ett förbud mot tiggeri är ett steg i rätt riktning. Han menar att ansvaret att hjälpa tiggarna inte ligger i Sveriges händer.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Alla kan väl vara överens om att tiggeriet i Sverige är ett problem. Både för tiggarna själva och samhället i stort. Jag tror aldrig att jag har sett så många tiggare ute som jag gör i dag. Det sitter tiggare utanför i stort sett varje affär. Jag känner för dessa människor som har hamnat i den situation att de måste tigga för att kunna leva, men någonstans måste vi i Sverige fråga oss själva hur stort vårt ansvar till andra länders invånare är?

Jag anser att varje land i första hand har det största ansvaret över sin befolkning. Det kan omöjligt vara vårt ansvar att se till så att tiggare ifrån exempelvis Rumänien får pengar så att de överlever. Vi kan inte bara fortsätta låta tiggare från olika länder komma hit, sitta utanför varenda affär och tigga, bygga tältläger runt om i vårt samhälle och dessutom skräpa ner så enormt mycket som dessa personer faktiskt gör.

Vi måste börja sätta hårt mot hårt mot de länder som struntar i sin befolkning och tvingar dem till drastiska åtgärder bara för att kunna försörja sina familjer. Ingen människa förtjänar att leva så.

Jag tror att ett tiggeriförbud kan vara rätt väg att gå. Tiggarna kommer inte försvinna, jag vet, men genom att ha ett förbud markerar vi som samhälle att detta inte är acceptabelt att andra länder dumpar över delar av sin befolkning på oss. Utöver ett förbud måste våra politiker börja höja rösterna på riktigt mot dessa länder så att de faktiskt tar sitt ansvar för sin befolkning.

Sen finner jag det riktigt märkligt att utländska tiggare ska få både det ena och det andra samtidigt som våra egna hemlösa knappt får någon hjälp alls. Om vi inte kan hjälpa våra egna utsatta, varför ska vi då hjälpa andra länders utsatta människor?

Helsingborg har till exempel öppnat upp en camping för tiggarna där de kan få tält, sovsäckar, liggunderlag och där det även finns toaletter, dusch och möjligheter till att laga mat. De kommer dock att kräva en liten summa (under 30 kronor) men återigen, våra egna hemlösa, vilken hjälp får de om man jämför med utländska tiggare?

Ska jag vara ärlig är jag faktiskt ganska trött på att se tiggare varje gång jag ska in i en affär. De skriver lappar om hur de kämpar för sig och sina familjer. De ber om pengar. Man ser lidandet hos dem. Jag känner för dem. Jag ger dock aldrig några pengar, då det även varit tal om att en stor del av tiggeriet kan vara organiserat, vilket jag är övertygad om att det till viss del är.

Dessutom kan jag samtidigt bli förbannad på dessa människor då de verkar tro att man kan leva hur som helst i Sverige. Runt om i landet finns deras läger och det är ingen vacker syn. Nedskräpning brukar vi tala om, men det de gör är mer än att bara skräpa ner. De förstör. Men vad har de för val? Vissa kommer säkert kalla mig egoistisk men det kan jag leva med.

I ett samhälle som Sverige ska det inte behöva finnas några tiggare. Vi ska kunna ta hand om folk så att de slipper att hamna i sådana här situationer. Och ska vi vara ärliga är samhället i stort trött på tiggeriet. Inte på människorna, men vad de tvingas till och vad vårt samhälle får utstå. Det är dags att göra något åt problemet och ett förbud är ett steg i rätt riktning.

Fredrik Brodén