1 av 3
- Foto: Privat
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Privat

"​Nej, klass handlar inte om normer"

Ung Vänster Skåne: "I det kapitalistiska samhället vi lever i står överklassen och arbetarklassen mot varandra, vi har helt enkelt olika intressen"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Vilma Bolding är 21 och distriktsordförande Ung Vänster Skåne.

Följ henne på Twitter: @VBolding

Olof Björk är 21, student och sitter i distriktsstyrelsen för Ung Vänster Skåne.

Följ honom på Twitter: @OlofBjrk

För någon vecka sedan gästpostade Instagram-kontot Klasshat på kontot Kvinnohat. Klasshat introducerade begreppet klassism – en analys där klass ses som en diskrimineringsgrund och där den dominerande och normgivande medelklassen förtrycker arbetarklassen. De menar att personer som inte lever upp till medelklassens norm av bildning, inkomst eller kulturell medvetenhet blir osynliggjorda i samhällsdebatten och gjorda till åtlöje.

På ett ytligt plan kan detta verka stämma men om man tittar på hur politiska lösningar utifrån Klasshats analys skulle se ut blir det märkligt. Skulle allt bli bra om en ”underklass” får tolkningsföreträde i ”klassism”-frågor och vi jobbar mot arbetardiskriminering? Är målet att överklassen som har makten över våra liv bara ska behandla oss väl och använda sin makt på ett ansvarsfullt sätt?

Klasshats syn på klass är idealistisk och utgår från att det är tankar och normer som förtrycker. Men en ensamstående småbarnsmamma som arbetar deltid inom hemtjänsten kommer inte att få det lika bra som Ingvar Kamprad bara för att vi slutar tänka på henne som fattig eller maktlös. Det handlar inte om normer och värderingar utan om arbetsköparens makt över den som säljer sin arbetskraft.

Vilken klass man tillhör beror på vilken ställning i produktionen man har, om man äger andras arbete eller om man säljer sitt arbete till någon annan Om man tvingas att lönearbete för att få ihop sin inkomst och på så sätt inte har makt över sitt liv är man arbetarklass.

Klassamhället innebär stora ekonomiska klyftor där många tvingas leva i fattigdom och otrygghet, men hela arbetarklassen har gemensamma intressen. Om man äger företag och får sin inkomst genom att andra arbetar åt en och man därför har makt över deras liv, är man överklass. Klassamhället är inte en fråga om identitet.

I det kapitalistiska samhället vi lever i står överklassen och arbetarklassen mot varandra, vi har helt enkelt olika intressen. Arbetarklassen är förtryckt men det är ett resultat av hur produktionen är organiserad och inte av diskriminering. Det är hur samhället och produktionen ser ut som skapar förtrycket, inte våra tankar kring det.

För att ta makten över våra liv och få del av överklassens rikedom är det viktigt att vi i arbetarklassen förstår hur samhället fungerar. Vi kan bara flytta fram våra positioner om många går samman och organiserar sig, ett hinder för detta är falska motsättningar mellan arbetarklass och en påstådd medelklass.

Klasshats ”klassism”-begrepp är helt enkelt felaktigt och i total avsaknad av politisk sprängkraft. Om något, splittrar det arbetarklassen och är på så sätt ett hinder i kampen för ett klasslöst samhälle.

Vilma Bolding, distriktsordförande,
Olof Björk, distriktsstyrelseledamot,
Ung Vänster Skåne

/
/
/
/
/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.