Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Grattis Emmaboda, ni bytte en kränkande artist mot en annan"

- 15/04/2015, 16:58 -
Nisha Ericsson och Dr Bombay
1 av 3

Nisha Ericsson och Dr Bombay

Privat / Jens L´Estrade / SCANPIX

Nisha Ericsson tycker att Dr Bombay kränker personer med sydasiatiskt ursprung.
2 av 3

Nisha Ericsson tycker att Dr Bombay kränker personer med sydasiatiskt ursprung.

Privat

Dr Bombay heter egentligen Jonny Jakobsen.
3 av 3

Dr Bombay heter egentligen Jonny Jakobsen.

Jens L´Estrade / SCANPIX

Nisha Ericsson skriver om att Dr Bombay nu ersätter Mr Cool på Emmabodafestivalen i sommar. Hon ifrågasätter varför ingen reagerar när Dr Bombay är en rasistisk nidbild av det indiska folket.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För några veckor sen gick Emmaboda ut med att de hade bokat Mr Cool, en rappare vars texter är sexistiska, rasistiska och homofobiska. Kritiken lät sig inte vänta. Debattartiklar skrevs och en facebookgrupp, som snabbt fick över 1000 medlemmar, skapades för att samla in namn till en namnlista. Allt för att rikta kritik mot Emmaboda i ett försök att få festivalen att avboka Mr Cool.

I slutändan valde Mr Cool att själv ställa in sin spelning på festivalen. Något som dock har passerat nästintill obemärkt i den här debatten är Emmabodas bokning av en annan högst problematisk artist. Var är reaktionerna på att Dr Bombay är bokad till Emmaboda?

Dr Bombay, för er som inte vet, rönte framgångar i slutet av 90-talet med hits så som Calcutta (Taxi Taxi Taxi) och S.O.S. (The tiger took my family). Många kommer ihåg dessa låtar med värme och nostalgi. Men hur många är egentligen medvetna om att karaktären Dr Bombay är en rasistisk karikatyr porträtterad av en vit man i turban och brownface?

Att som vit måla sig till brownface är att reducera någons etnicitet och kultur till en utklädnad som vita personer kan ta på eller ta av sig efter behag. Personer som rasifieras däremot behandlas annorlunda och ses som avvikande, just på grund av deras hudfärg eller utseende. De, till skillnad från personer som Dr Bombay eller Jonny Jakobsen som han egentligen heter, kan inte välja att ta av sig sin hudfärg.

Dr Bombay reproducerar rasistiska nidbilder av sydasiater genom att porträtteras som bland annat taxichaufför, ormtjusare eller sitarspelare och genom att sjunga med fejkad indisk brytning om saker så som curry och elefantridning.

Sydasiater är redan tvungna att förhålla sig till skadliga rasistiska stereotyper och nidbilder från populärkulturen så som bland annat Apu, butiksägaren av Kwik-E-Mart i The Simpsons (en karaktär vars röst görs av en vit person), eller som de sektliknande så kallade hinduerna i Indiana Jones som äter aphjärna till middag. Vi behöver knappast en till i form av Dr Bombay.

Vissa menar att Dr Bombays musik skulle vara en hyllning till Indien, men som en person med indiskt ursprung har jag svårt att förstå det resonemanget. Indien är ett land som inrymmer så många olika folkgrupper, kulturer, språk och religioner och att då reducera ett så stort och heterogent land som Indien till endast ett fåtal unkna rasistiska idéer om vad som är indiskt är knappast att hylla det.

Att klä ut sig till en etnicitet eller att befästa stereotyper kring en kultur du inte tillhör är inte att hylla den. Min kultur är inte en gimmick som vita människor kan använda sig utav för att krydda sin musikkarriär med och för att sen profitera på den. Låt inte Emmaboda tro att en sån här bokning är okej. Dr Bombay är inget mer än en gammal rasistisk kvarleva från 90-talet som vi verkligen inte behöver se stå på en festivalscen år 2015.

Nisha Ericsson