Nisha Ericsson och Dr Bombay
1 av 3
Nisha Ericsson och Dr Bombay - Foto: Privat / Jens L´Estrade / SCANPIX
Nisha Ericsson tycker att Dr Bombay kränker personer med sydasiatiskt ursprung.
2 av 3
Nisha Ericsson tycker att Dr Bombay kränker personer med sydasiatiskt ursprung. - Foto: Privat
Dr Bombay heter egentligen Jonny Jakobsen.
3 av 3
Dr Bombay heter egentligen Jonny Jakobsen. - Foto: Jens L´Estrade / SCANPIX

"Grattis Emmaboda, ni bytte en kränkande artist mot en annan"

Nisha Ericsson skriver om att Dr Bombay nu ersätter Mr Cool på Emmabodafestivalen i sommar. Hon ifrågasätter varför ingen reagerar när Dr Bombay är en rasistisk nidbild av det indiska folket.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Nisha Ericsson är antirasistisk och feministisk aktivist.

Följ henne på Instagram: @tempehgirl

Följ henne på Twitter: @tempehgirl_

För några veckor sen gick Emmaboda ut med att de hade bokat Mr Cool, en rappare vars texter är sexistiska, rasistiska och homofobiska. Kritiken lät sig inte vänta. Debattartiklar skrevs och en facebookgrupp, som snabbt fick över 1000 medlemmar, skapades för att samla in namn till en namnlista. Allt för att rikta kritik mot Emmaboda i ett försök att få festivalen att avboka Mr Cool.

I slutändan valde Mr Cool att själv ställa in sin spelning på festivalen. Något som dock har passerat nästintill obemärkt i den här debatten är Emmabodas bokning av en annan högst problematisk artist. Var är reaktionerna på att Dr Bombay är bokad till Emmaboda?

Dr Bombay, för er som inte vet, rönte framgångar i slutet av 90-talet med hits så som Calcutta (Taxi Taxi Taxi) och S.O.S. (The tiger took my family). Många kommer ihåg dessa låtar med värme och nostalgi. Men hur många är egentligen medvetna om att karaktären Dr Bombay är en rasistisk karikatyr porträtterad av en vit man i turban och brownface?

Att som vit måla sig till brownface är att reducera någons etnicitet och kultur till en utklädnad som vita personer kan ta på eller ta av sig efter behag. Personer som rasifieras däremot behandlas annorlunda och ses som avvikande, just på grund av deras hudfärg eller utseende. De, till skillnad från personer som Dr Bombay eller Jonny Jakobsen som han egentligen heter, kan inte välja att ta av sig sin hudfärg.

Dr Bombay reproducerar rasistiska nidbilder av sydasiater genom att porträtteras som bland annat taxichaufför, ormtjusare eller sitarspelare och genom att sjunga med fejkad indisk brytning om saker så som curry och elefantridning.

Sydasiater är redan tvungna att förhålla sig till skadliga rasistiska stereotyper och nidbilder från populärkulturen så som bland annat Apu, butiksägaren av Kwik-E-Mart i The Simpsons (en karaktär vars röst görs av en vit person), eller som de sektliknande så kallade hinduerna i Indiana Jones som äter aphjärna till middag. Vi behöver knappast en till i form av Dr Bombay.

Vissa menar att Dr Bombays musik skulle vara en hyllning till Indien, men som en person med indiskt ursprung har jag svårt att förstå det resonemanget. Indien är ett land som inrymmer så många olika folkgrupper, kulturer, språk och religioner och att då reducera ett så stort och heterogent land som Indien till endast ett fåtal unkna rasistiska idéer om vad som är indiskt är knappast att hylla det.

Att klä ut sig till en etnicitet eller att befästa stereotyper kring en kultur du inte tillhör är inte att hylla den. Min kultur är inte en gimmick som vita människor kan använda sig utav för att krydda sin musikkarriär med och för att sen profitera på den. Låt inte Emmaboda tro att en sån här bokning är okej. Dr Bombay är inget mer än en gammal rasistisk kvarleva från 90-talet som vi verkligen inte behöver se stå på en festivalscen år 2015.

Nisha Ericsson

/
/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.