- Foto: Privat

"Svenskt bistånd gynnar terrorgruppen Hamas"

Tobias Petersson skriver att den svenska biståndsmyndigheten Sida ger pengar till organisationer med anknytning till terrorgruppen Hamas. Han ifrågasätter varför Sveriges regering tillåter det när de själva har stämplat gruppen som terrorister.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tobias Petersson är talesperson för organisationen Perspektiv på Israel (PPI).

Statliga biståndsmyndigheten Swedish International Development Cooperation Agency (Sida), som lyder under Utrikesdepartementet, har sedan flera år tillbaka biståndsprojekt tillsammans med organisationen Islamic Relief (IR). Enligt uppgifter som jag har tagit del av från Sida, kommer IR under perioden 2014-2016 få mer än 59 miljoner kronor av Sida för olika biståndsprojekt.

Samtidigt är organisationen terrorstämplad av Förenade Arabemiraten och redan 2006 skrev israeliska myndigheter om oegentligheter inom IR. Israelisk polis grep då IR:s dåvarande projektledare Iyaz Ali och han erkände att hade haft kontakt med terrororganisationen Hamas, samt överfört pengar till organisationer som är knutna till Hamas.

Sedan 19 juni 2014 är organisationen IR förbjuden att verka i Israel, inklusive Judeen och Samarien (Västbanken). Israels försvarsminister Moshe Ya’alon förklarade i ett uttalande att IR är en finansieringskälla för Hamas och att Israel inte tänker tillåta organisationen att hjälpa till med terroraktiviteter mot Israel. Enligt israeliska uppgifter har IR:s aktiviteter i Judeen och Samarien samt Gaza utförts av hjälporganisationer som står Hamas nära och vars uppgift är att föra ut terrororganisationens ideologi.

Efter de israeliska anklagelserna mot IR om kopplingar till Hamas beställde IR förra året en ”oberoende granskning" av sin avdelning i de palestinska områdena. Granskningen fann inte några bevis för kopplingar till Hamas. Emellertid skedde granskningen långt efter att anklagelserna mot organisationen hade blivit kända och omfattar tydligen inte hela den internationella organisationen. En kritisk granskning av IR har också gjorts av tankesmedjan Gatestone Institute som har kommit fram till att personer i den nuvarande styrelsen för Islamic Relief Worldwide har kopplingar till antisemitiska och islamistiska rörelser.

I IR:s biståndsprojekt Emergency Cash-for-Work, som finansierades av Sida mellan åren 2008-2014 för över 32 miljoner kronor, ordnades praktikplatser åt arbetslösa akademiker. En av praktikplatserna har varit Islamiska universitetet i Gaza (IUG) som grundats av Hamas andlige ledare Sheikh Ahmed Yassin. Universitetet styrs forfarande av Hamas-aktivister.

På IUG har Hamas utvecklat sina vapen och i en butik på universitetsområdet kan man köpa Hamas-propaganda och dvd-filmer som hyllar terrorism. TV-sända antisemitiska skådespel har förekommit på lärosätet. 16 av lärarna och föreläsarna på universitetet är valda Hamas-politiker och i stort sett alla som har haft en tung position inom den palestinska terrororganisationen har antingen föreläst eller studerat på IUG.

Den internationellt ökände hatpredikanten Yusuf al Qaradawi, som förordar terrorattacker mot civila israeler, har dessutom blivit IUG:s egen hedersdoktor. Ett universitet som är starkt kopplat till Hamas och terrorism har Sverige alltså försett med arbetskraft och betalat för den. Hamas har kunnat spendera pengar på annat under tiden, vapen och terrortunnlar till exempel.

Men Sidas pengar har inte bara gått till praktikplatser på IUG. 147 organisationer och institutioner i Gaza ska ha gynnats av den svenskfinansierade arbetskraften, enligt Sidas dokumentation. Emellertid finns få av dessa institutioner och organisationer namngivna i Sidas material. Sida saknar en komplett lista över de som erbjudit praktikplats. Därmed kan det inte uteslutas att fler institutioner och organisationer som associeras med Hamas har gynnats av arbetskraft för svenska biståndsmedel.

Sida bör omgående upphöra med allt samarbete med IR på grund av organisationens koppling till institutioner och organisationer som är starkt förknippade med Hamas, som Sveriges regering ser som en terrororganisation. Sverige måste visa nolltolerans mot terrorism och islamism. Dags för svenska myndigheter att visa ryggrad.

Tobias Petersson,
Talesperson för Perspektiv på Israel

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.