Tisdag 25 Jan
Stockholm

Miljöpartiet: "Centern hade 8 år på sig, men svek landsbygden"

Emma Nohrén (MP) och Janine Alm Ericson (MP).
1 av 3
Emma Nohrén (MP) och Janine Alm Ericson (MP). Foto: Miljöpartiet
Emma Nohrén (MP).
2 av 3
Emma Nohrén (MP). Foto: Miljöpartiet
Janine Alm Ericson (MP).
3 av 3
Janine Alm Ericson (MP). Foto: Miljöpartiet

Emma Nohrén (MP) och Janine Alm Ericson (MP) skriver att Centerpartiet svek Sveriges landsbygd under tiden de satt i regeringen. De menar att partiets politik främst gynnade storstädernas utveckling.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenterna

Emma Nohrén är riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Janine Alm Ericson är riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Med den nya budgeten kommer äntligen satsningar på miljön, skolan och jobben. Det är efterlängtat efter åtta år av borgerlig politik. Det har varit förlorade år för miljön, med misskött skola och ökad arbetslöshet. Centralisering av tusentals statliga jobb och nedläggning av byskolor, bibliotek och samhällsservice är också ett arv från den tid då Centerpartiet satt i regeringen. Det är därför helt klart relevant att prata om de utmaningar landsbygden står inför.

I samband med att vårbudgeten presenterades skrev Centerpartiets Emil Källström en debattartikel om en sviken landsbygd, men utan att föreslå några lösningar. I stället attacker Källström regeringens bostadssatsningar och hävdar att bostadsbristen enbart är en storstadsfråga. Det stämmer inte.

I över 80 små kommuner är den högst verklig. Att ge fler unga möjlighet att flytta hemifrån, starta ett eget liv och tacka ja till jobb och utbildningsplatser är grundläggande i ett Sverige som håller ihop.

Lika grundläggande är transporterna, för både företag och privatpersoner. Gods och människor behöver kunna förflytta sig på ett hållbart sätt. Därför satsar vi på underhåll av den järnväg som varit eftersatt under allt för lång tid. Vi höjer också miljöskatterna för styra mot ett hållbart samhälle, skynda på teknikutvecklingen och möjliggöra investeringar.

Ingen vill vara beroende av olja och alla vill klara miljömålen. Så även Centerpartiet som säger sig vara varma anhängare av grön skatteväxling. I praktiken verkar dock deras enda lösningar för landsbygden vara att göra det så billigt som möjligt med miljöskadliga utsläpp.

När Källström attackerar miljöskatter finns ingen vilja att förändra. Inte heller någon tilltro till teknikutvecklingen. När Källström också skriver att Centerpartiet vill satsa på järnvägen minns vi de 1,2 miljarder de bantade ned på underhållet i höstas. Det framstår då inte som konstigt att Sverige missar 14 av 16 miljömål med Centerpartiet som grön röst i den förra regeringen.

Centerpartiet prioriterade skattesänkningar som främst gynnade boende i storstäderna. Vi satsar på miljön, skolan och jobben. För första gången på många år jämnas också de ekonomiska klyftorna ut och vi reparerar trygghetssystem och välfärd. Skulle det inte vara viktiga frågor för landsbygden? Vi ser både landsbygd och storstad och satsar på ett Sverige som håller ihop.

Emma Nohrén (MP),
riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson
Janine Alm Ericson (MP),
riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson

Svek Centerpartiet landsbygden?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela