Emma Nohrén (MP) och Janine Alm Ericson (MP).
1 av 3
Emma Nohrén (MP) och Janine Alm Ericson (MP). - Foto: Miljöpartiet
Emma Nohrén (MP).
2 av 3
Emma Nohrén (MP). - Foto: Miljöpartiet
Janine Alm Ericson (MP).
3 av 3
Janine Alm Ericson (MP). - Foto: Miljöpartiet

Miljöpartiet: "Centern hade 8 år på sig, men svek landsbygden"

Emma Nohrén (MP) och Janine Alm Ericson (MP) skriver att Centerpartiet svek Sveriges landsbygd under tiden de satt i regeringen. De menar att partiets politik främst gynnade storstädernas utveckling.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Emma Nohrén är riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Janine Alm Ericson är riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Med den nya budgeten kommer äntligen satsningar på miljön, skolan och jobben. Det är efterlängtat efter åtta år av borgerlig politik. Det har varit förlorade år för miljön, med misskött skola och ökad arbetslöshet. Centralisering av tusentals statliga jobb och nedläggning av byskolor, bibliotek och samhällsservice är också ett arv från den tid då Centerpartiet satt i regeringen. Det är därför helt klart relevant att prata om de utmaningar landsbygden står inför.

I samband med att vårbudgeten presenterades skrev Centerpartiets Emil Källström en debattartikel om en sviken landsbygd, men utan att föreslå några lösningar. I stället attacker Källström regeringens bostadssatsningar och hävdar att bostadsbristen enbart är en storstadsfråga. Det stämmer inte.

I över 80 små kommuner är den högst verklig. Att ge fler unga möjlighet att flytta hemifrån, starta ett eget liv och tacka ja till jobb och utbildningsplatser är grundläggande i ett Sverige som håller ihop.

Lika grundläggande är transporterna, för både företag och privatpersoner. Gods och människor behöver kunna förflytta sig på ett hållbart sätt. Därför satsar vi på underhåll av den järnväg som varit eftersatt under allt för lång tid. Vi höjer också miljöskatterna för styra mot ett hållbart samhälle, skynda på teknikutvecklingen och möjliggöra investeringar.

Ingen vill vara beroende av olja och alla vill klara miljömålen. Så även Centerpartiet som säger sig vara varma anhängare av grön skatteväxling. I praktiken verkar dock deras enda lösningar för landsbygden vara att göra det så billigt som möjligt med miljöskadliga utsläpp.

När Källström attackerar miljöskatter finns ingen vilja att förändra. Inte heller någon tilltro till teknikutvecklingen. När Källström också skriver att Centerpartiet vill satsa på järnvägen minns vi de 1,2 miljarder de bantade ned på underhållet i höstas. Det framstår då inte som konstigt att Sverige missar 14 av 16 miljömål med Centerpartiet som grön röst i den förra regeringen.

Centerpartiet prioriterade skattesänkningar som främst gynnade boende i storstäderna. Vi satsar på miljön, skolan och jobben. För första gången på många år jämnas också de ekonomiska klyftorna ut och vi reparerar trygghetssystem och välfärd. Skulle det inte vara viktiga frågor för landsbygden? Vi ser både landsbygd och storstad och satsar på ett Sverige som håller ihop.

Emma Nohrén (MP),
riksdagsledamot och landsbygdspolitisk talesperson
Janine Alm Ericson (MP),
riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Svek Centerpartiet landsbygden?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.