Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Absurt att det bara forskas på de negativa sidorna av cannabis"

- 22/04/2015, 17:42

AP

Johan Carlsson skriver om cannabisdiskussionen i samhället. Han ifrågasätter hur regeringen ska fatta rätt beslut om drogen vid de kommande mötet med WHO, om endast de negativa aspekterna står på agendan.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det finns fördelar och nackdelar med allt.

Ingen person i det svenska samhället kan ha missat att det i dag pågår en intensiv debatt om cannabis, vara eller icke vara, på en global nivå. I årtionden har många länder fört en repressiv narkotikapolitik vilket har resulterat i tusentals dödsoffer och hundratals miljarder kronor lagda på det som i folkmun kallas för ”kriget mot droger”. Pengar som i stället hade kunnat läggas på utbildning om droger i samhället och vård för de som fått ett problematiskt bruk av droger.

Nu på senare tid har dock denna krigsvåg börjat avta i många länder och man provar i stället att angripa problemen kring droger på ett annat sätt. Man väljer att antingen avkriminalisera eller legalisera vissa droger och sätter in vård i stället för straff för den lilla del som får de riktiga problemen. Man har helt enkelt insett att det är omöjligt att kriga bort droger från samhället, och accepterar att de finns där medan man gör det bästa av situationen.

Den 21-23 april hålls en konferens vid namn ”Scientific meeting on harms to health due to cannabis use” i Uppland i Sverige. Konferensen arrangeras av World Health Organisation (WHO) som är FN:s hälsoorgan medan värden är den svenska regeringen. Mötet är en del av förberedelsen inför FN:s stormöte om narkotika, UNGASS (Special Session of the United Nations General Assembly on the World Drug Problem) som kommer hållas 19-21 april 2016 i New York, USA.

Vad som utmärker Sverige i förberedelserna är att man kämpar med näbbar och klor för att hålla fast vid den gamla repressiva narkotikapolitiken. Man vill alltså fortfarande jaga och straffa dem som använder en drog, cannabis i det här fallet, i stället för att lägga pengarna på upplysning och att hjälpa de som får problem med drogen.

På mötet samlas diverse forskare inom området för att enbart diskutera de negativa sidorna som finns hos cannabis. Syftet med konferensen beskrivs bland annat vara att: ”Regeringen vill stärka kunskapsunderlaget om skadeverkningar av cannabis och en fortsatt restriktiv syn på drogen”. Regeringen som tidigare sagt att: ”Nu vet vi mer om cannabis”, står alltså värd för en konferens där man skall uppnå syftet att ”Veta mer om cannabis”.

I en intervju på den förbudspositiva sajten ”Drugnews” kan man bland annat läsa: ”Är det bara skadliga hälsoeffekter som tas upp på konferensen, inte exempelvis möjlig positiv användning av 'medical marijuana'? – Nej, inte vid detta expertmöte, men det kommer även hållas sådana senare. Det gäller nu att få fram bästa möjliga kunskap för att regeringar ska kunna fatta bra beslut vid FN-mötet, svarar Renström.”

Vi tar det igen: ”Det gäller nu att få fram bästa möjliga kunskap för att regeringar ska kunna fatta bra beslut vid FN-mötet, svarar Renström.” Hur i hela friden kan man få fram bästa möjliga kunskap för regeringar som skall fatta bra beslut om man enbart studerar en infallsvinkel gällande en viss drog? Skall man inte också studera de fördelar som finns, bland annat som medicin?

Det är dags att Sveriges regering börjar satsa på sina medborgare istället för satsningar som syftar till att inkassera höga moralpoäng. Den riktiga moralen ligger i att vårda dem som är får problem, inte straffa dem.

Johan Carlsson,
Negativ till dagens narkotikapolitik