Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ministern om varför hon blev politiker: "Jag ville göra skillnad"

1 av 1

Mattias Vepsä

Debatt | 23/04/2015 15:45

Helene Hellmark Knutsson (S) är minister för högre utbildning och forskning​. Hon skriver att hennes politiska engagemang växte när hon ville förändra villkoren på sin arbetsplats och menar att du också har möjlighet att påverka världen.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Mitt politiska engagemang började i facket. Jag engagerade mig fackligt för att jag ville vara med och påverka min egen arbetsplats. Det handlade om arbetsmiljön, arbetstimmarna, lönen och rätten till semester. Om att få skäliga villkor på arbetsplatsen och att ingen skulle behöva slita ut sig eller skada sig på jobbet.

När jag kände att jag kunde vara med och påverka min arbetsplats var inte steget långt till att vilja förändra samhället i stort. Jag fångades av kommunpolitiken i Sundbyberg, där jag fortfarande bor. Genom att engagera mig politiskt i min egen kommun fick jag möjlighet att driva på i frågor som ligger mig varmt om hjärtat: att förbättra skolan, bygga fler bostäder, och att tjejer och killar ska ha lika möjligheter att ta del av idrott, kultur och samhällsliv.

Efter att ha varit kommunalråd i Sundbyberg och landstingsråd Stockholms län har jag nu förmånen att vara minister för högre utbildning och forskning. Jag brinner särskilt för att bygga ut högskolan så att fler ska kunna studera vidare, att stärka lärarutbildningen så läraryrket blir mer attraktivt, och för att högre utbildning och forskning ska bli mer jämställt i form av hur pengar fördelas och att kvinnor och män ska ha samma möjligheter till en akademisk karriär.

Jag är övertygad. Att engagera sig politiskt är viktigt och ditt engagemang spelar roll. Du kan vara med och påverka den stad, det land och den värld du lever i.

Så titta närmare på de politiska partierna i Sverige. Vilket av dem fångar upp flest av dina åsikter? Det handlar inte främst om enskilda sakfrågor – de kan förändras över tid. Det handlar om vilken människosyn, vilken samhällssyn, vilka drivkrafter, och vilka långsiktiga mål och värderingar de olika partierna har.

Engagera dig sen i det parti som ligger dig närmast. Delta i de aktiviteter som ger dig mest glädje och utveckling. Och driv de frågor som är viktiga för just dig.

Helene Hellmark Knutsson (S),
Minister för högre utbildning och forskning

Vill du bli politiker?