Jan Björklund (FP) och Birgitta Ohlsson (FP).
1 av 3
Jan Björklund (FP) och Birgitta Ohlsson (FP). - Foto: TT/TT
Jan Björklund (FP).
2 av 3
Jan Björklund (FP). - Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT
Birgitta Ohlsson (FP).
3 av 3
Birgitta Ohlsson (FP). - Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

"Med Björklund som ledare är Folkpartiet dömt att misslyckas"

Telason Getachew och Vladan Lausevic skriver att Folkpartiet har skadats allvarligt av Jan Björklund som partiledare. De menar att den enda räddningen för partiet är att de väljer en ny partiledare.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Telason Getachew är medlem i LUF.

Följ honom på Twitter: @TelasonGetachew

Vladan Lausevic är medlem i Folkpartiet.

Följ honom på Twitter: @VladanLausevic

De är båda initiativtagare till gruppen: Birgitta Ohlsson som partiledare för Folkpartiet.

I helgen hade Folkpartiet sitt riksmöte. Som väntat gav Jan Björklund beskedet att han fortsätter som partiledare. Vi anser att detta besked vara skadligt för partiet då de sju år som Jan Björklund varit partiledare har gett partiet ärr, som man kommer ha svårt att återhämta sig ifrån om partiet inte omprövar sitt ledarskap.

Folkpartiet har en lång tradition bakom sig att vara den kraft i svensk politik som fört Sverige i en mer liberal riktning. Exempelvis var man det parti som tillsammans med arbetarrörelsen slogs för rösträtten. Under andra världskriget var man det enda parti som kritiserade censuren av det fria ordet som samlingsregeringen införde. Under 1960-talet var man med i andra vågens feminism och slogs för sexuell frigörelse för att sedan under 1970-talet bli influerad av vänsteridéer. Under 1980- och 1990-talet återkom partiet till den liberala foran.

Partiet har med rätta kallats ett idéparti. Man har inte envist behållit gamla tankesätt utan man har prövat nya idéer. Den gamla partiledaren Gunnar Helén menade att vara liberal innebar att var kluven. Vi är bredda att hålla med dock med förbehållet att man inte får gå vilse i sin liberalism, att ta in nya intryck och överväga gamla ståndpunkter är sunt för ett parti som vill hålla sig relevant.

I dag är Folkpartiet reducerat till att vara ett av riksdagens minsta partier. Partiet behöver pröva gamla sanningar och inledda en förnyelse av både politik och ledarskap för att åtgärda detta. Att den före detta riksdagsledamoten Johan Pehrson, som enligt LUF är kravliberalismens främsta företrädare, har lämnat partiet är en del av förnyelsen. Men förnyelsen får inte avta här. Det finns fler företrädare att utkräva ansvar på i ledningen.

Det behövs ett nytt ledarskap som är värderingsstyrt och idéburet för framtiden. Att drömma sig tillbaka till fornstora dagar är inte lösningen. Att ompröva socialliberalismen och ersätta den med kravliberalism är inte heller en väg att följa.

Med en riktig förnyelse har Folkpartiet en stark chans att vara ett liberalt alternativ som inte företräder särintressen till skillnad ifrån flera andra partier. Att kunna representera individer oberoende av klass och bakgrund har genom tiderna varit partiets mål. Det behövs långsiktiga liberala samhällsvisoner med ödmjukhet, förståelse och omtänksamhet för individen att uppnå målet.

Det behövs mer liberala värderingar, framför allt i mjuka samhällsfrågor som direkt påverkar individen till exempel omprövning av alkohol och narkotikapolitiken. Att stå upp för ett mer liberalt EU är något som varit ett signum för Folkpartiet men man måste också erbjuda en fastare vision för ett mer liberalt Sverige oavsett om man bor i Stockholm, Luleå eller Eslöv.

Detta sker bäst genom ett nytt ledarskap. Annars kommer nuvarande problem att cementeras ytterligare vilket skulle skada Sveriges utveckling som ett liberalt samhälle, något som Folkpartiet Liberalerna har varit med och skapat sedan 30-talet. Liberalt ledaskap behövs i en tid när samhällsutvecklingen präglas av ökad nationalism samt drömmar om ett bättre förflutet.

Telason Getachew, medlem i LUF
Vladan Lausevic, medlem i Folkpartiet

/
/
/
Luf
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.