Onsdag 10 Aug
Stockholm

"Varför ses inte rasism mot 'indianer' som riktig rasism?"

Antonie Grahamsdaughter anser att lagens loggor är rasistiska.
1 av 3
Antonie Grahamsdaughter anser att lagens loggor är rasistiska. Foto: TT/TT
Speedwayklubben Indianernas logga anses kränkande mot Nordamerikansk ursprungsbefolkning.
2 av 3
Speedwayklubben Indianernas logga anses kränkande mot Nordamerikansk ursprungsbefolkning. Foto: Conny Sillén/SCANPIX
Även Frölunda Indians maskot kränker Nordamerikas ursprungsbefolkning.
3 av 3
Även Frölunda Indians maskot kränker Nordamerikas ursprungsbefolkning. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Antonie Grahamsdaughter: "Anmälningen mot Frölunda och Indianerna tas inte på allvar".

Kommentera (27)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om Frölunda Indians

"Inför säsongen 1995/1996 antogs smeknamnet Indians, en: indianer, som syftar på att laget under de framgångsrika åren på 1960-talet kallades för "Vilda västern". Man ville dock inte ha ett namn som syftade på cowboys eller eldvapen utan antog då i stället Indians"

Källa: Wikipedia

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har avslagit den inkomna anmälan mot hockeylaget Frölunda Indians och speedwayklubben Indianerna. Det med anledningen att de har bedömt att ärendet faller utanför diskrimineringslagens skydd.

Det är allvarligt att DO inte har kommit längre i sina bedömningar gällande ordet ”Indian” och Frölundas logotyp på ”Indiankrigaren”. Anmälan gällde även speedwaylaget ”Indianerna”.

DO:s beslut påvisar en fortsatt kolonial rasistisk attityd i vårt samhälle gällande Nordamerikas urinvånare. Ett kolonialt arv som Sverige tycks vägra att befatta sig med. Beslutet ger signaler till att det är okey att använda stereotypa rasistiska logotyper såväl i hockeyrinken som på speedwaybanan. Är det då okey att använda stereotypa logotyper från andra minoriteter?

Till saken hör att Frölundas hockeylag tillsammans med NHL och Göteborgs kommun bedriver ett hockeygymnasium där logotypen med ”Indiankrigaren" används och är godkänd av skolverket. Man kan fråga sig om detta hockeygymnasium inte ingår i vad DO kallar för diskriminering?

Det är oförklarligt att kolonialt rasistiskt diskriminerande logotyper och namn reproduceras i utbildningssammanhang och det med myndigheters medgivande.

Beslutet av Diskrimineringsombudsmannen får oss att stanna kvar i den koloniala reproducerade bilden av den så kallade ”Indianen”, och blockerar på så sätt information om vad som händer detta folk i Nordamerika i dag.

Slutligen och kanske det viktigaste, DO och Frölunda hockeyklubb reproducerar ytterligare en kolonial attityd. Nämligen att de tar sig rätten att fortsätta att exploatera urinvånare nu, i form av deras maskot, något att gulla med i sportsammanhang och i utbildningar.

Antonie Grahamsdaughter,
Skribent och filmare

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (27)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.