Antonie Grahamsdaughter anser att lagens loggor är rasistiska.
1 av 3
Antonie Grahamsdaughter anser att lagens loggor är rasistiska. - Foto: TT/TT
Speedwayklubben Indianernas logga anses kränkande mot Nordamerikansk ursprungsbefolkning.
2 av 3
Speedwayklubben Indianernas logga anses kränkande mot Nordamerikansk ursprungsbefolkning. - Foto: Conny Sillén/SCANPIX
Även Frölunda Indians maskot kränker Nordamerikas ursprungsbefolkning.
3 av 3
Även Frölunda Indians maskot kränker Nordamerikas ursprungsbefolkning. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

"Varför ses inte rasism mot 'indianer' som riktig rasism?"

Antonie Grahamsdaughter: "Anmälningen mot Frölunda och Indianerna tas inte på allvar".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om Frölunda Indians

"Inför säsongen 1995/1996 antogs smeknamnet Indians, en: indianer, som syftar på att laget under de framgångsrika åren på 1960-talet kallades för "Vilda västern". Man ville dock inte ha ett namn som syftade på cowboys eller eldvapen utan antog då i stället Indians"

Källa: Wikipedia

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har avslagit den inkomna anmälan mot hockeylaget Frölunda Indians och speedwayklubben Indianerna. Det med anledningen att de har bedömt att ärendet faller utanför diskrimineringslagens skydd.

Det är allvarligt att DO inte har kommit längre i sina bedömningar gällande ordet ”Indian” och Frölundas logotyp på ”Indiankrigaren”. Anmälan gällde även speedwaylaget ”Indianerna”.

DO:s beslut påvisar en fortsatt kolonial rasistisk attityd i vårt samhälle gällande Nordamerikas urinvånare. Ett kolonialt arv som Sverige tycks vägra att befatta sig med. Beslutet ger signaler till att det är okey att använda stereotypa rasistiska logotyper såväl i hockeyrinken som på speedwaybanan. Är det då okey att använda stereotypa logotyper från andra minoriteter?

Till saken hör att Frölundas hockeylag tillsammans med NHL och Göteborgs kommun bedriver ett hockeygymnasium där logotypen med ”Indiankrigaren" används och är godkänd av skolverket. Man kan fråga sig om detta hockeygymnasium inte ingår i vad DO kallar för diskriminering?

Det är oförklarligt att kolonialt rasistiskt diskriminerande logotyper och namn reproduceras i utbildningssammanhang och det med myndigheters medgivande.

Beslutet av Diskrimineringsombudsmannen får oss att stanna kvar i den koloniala reproducerade bilden av den så kallade ”Indianen”, och blockerar på så sätt information om vad som händer detta folk i Nordamerika i dag.

Slutligen och kanske det viktigaste, DO och Frölunda hockeyklubb reproducerar ytterligare en kolonial attityd. Nämligen att de tar sig rätten att fortsätta att exploatera urinvånare nu, i form av deras maskot, något att gulla med i sportsammanhang och i utbildningar.

Antonie Grahamsdaughter,
Skribent och filmare

/
/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.