Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Okunnigt att fördöma föräldrar som har sex och ammar samtidigt"

- 11/05/2015, 16:50 -
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

Hasse Holmberg / TT

Paula Dahlberg tar föräldrar som ammar och har sex samtidigt, i försvar. Hen går även till angrepp mot Elaine Eksvärd och anklagar henne för att ha målat upp föräldrarna som pedofiler.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Elaine Eksvärd påstår sig gå till barnens försvar när hon attackerar mammor som haft sex och ammat samtidigt. En debatt som sköts högst ohederligt, både på hennes blogg, Instagram och nu i en debattartikel på Nyheter24. Elaine är expert på retorik, och det märks. Hon väljer sina ord väl för att skapa en känslostorm hos sina läsare som får dem att gå igång på alla cylindrar utan att stanna upp och fråga sig vad det är de egentligen rasar emot.

Om vi läser kritikernas argument och Elaines debattartikel, får läsaren lätt känslan av att detta handlar om föräldrar som går igång på att ha sex med barn som publik. Föräldrar som medvetet spexar loss i sexet med syftet att barnet ska se. Liknelser görs till att visa porrfilm, eller att ha sex medan barnet ligger där med ”stora ögon”. Läsaren kan också snabbt få känslan av att de som kritiserar är snälla och bara tänker på barnen, medan de som försvarar sex och amning är översexuella, elaka och skiter i sina barns väl och ve bara de får knulla lite till.

Om vi däremot lyssnar till de som har haft sex och ammat, de som rimligen bör veta hur det gått till och de som kommit till försvar för denna företeelse visar sig en helt annan bild. Där beskrivs föräldrar som har sex så försiktigt under täcket att de knappt vågar andas för att barnet inte ska vakna. Där handlar det om att föräldrarna redan hade sex och nu snabbt la barnet till bröstet för att få bebisen att sova vidare medan de avslutar vad de redan startat. Gång på gång poängteras att barnet faktiskt sover, och även om barnet inte sover att barnet aldrig är så gammalt att det kan vara medveten om vad som sker. Jag undrar i mitt stilla sinne: Hur många föräldrar har aldrig varit med om att tysta, halvt stressade och med ett öga på en sovande bebis försökt få till en snabbis under täcket? Att ta sin chans till sex när båda för en gångs skull är kåt samtidigt. Är verkligen alla föräldrar som gjort detta pedofiler?

När jag läser på Elaines Instagram för att se hur argumenten går är det framförallt anklagelser om pedofili som kommer upp. Det är pedofili att kunna tända på sin vuxna partner om det finns ett barn inom hör eller synhåll. Hur lever dessa människor som så hårt kritiserar detta, samt hur de tror att de flesta andra lever? Om det verkligen skadar ett barn att föräldrarna har sex i samma rum, även när barnet inte förstår vad som händer så är en stor portion av världens befolkning skadade. För en majoritet av befolkningen bor så pass trångt att det är omöjligt att ha sex utan att ett barn finns inom syn eller hörhåll, en stor andel så pass trångt att det är omöjligt att ha sex utan barn i rummet.

Om vi däremot ska tala om huruvida detta är respektlöst eller ej så som Elaine för fram som sitt huvudargument blir debatten en annan. Då måste vi först av allt definiera respektlöshet utifrån huruvida de som utför en handling vet om att de utför den och inte efter om andra förstår vad som sker. En definition på respekt som kommer bli helt omöjlig att hålla fast vid i längden. Elaine ger exempel på att dansa på gravar, något vi faktiskt avstår ifrån av respekt för de anhöriga, inte av respekt för de döda. Vilken anhörig tar skada av att två vuxna inom hemmets fyra väggar har sex bredvid en sovande bebis som inte förstår vad som händer?

Främst ser jag ett problem i argumentet om respekt i ljuset av hur kritikerna fört fram sina argument. Jag skulle vilja veta var respekten för verkliga offer för sexuella övergrepp finns? När det påstås att små bebisar utsätts för övergrepp och tar skada för att deras föräldrar har sex utan att de ens förstår att det är vad som sker så urvattnar vi begreppen och hånskrattar i ansiktet på de barn som på allvar utsatts för övergrepp.

Slutligen undrar jag också: Var finns den där respekten för barn som Elaine förespråkar när hon själv hänger ut ett barn på sin Instagram och barnets mamma pekas ut som pedofil av de som kommenterar? Om Elaine ska leva som hon lär kanske en bra början är att inte hänga ut barn för att vinna billiga poänger i en infekterad internetdebatt. En sexakt i all försiktighet för att inte väcka ett ammande barn är något som senare bara finns kvar i föräldrarnas minne. En bild på nätet med medföljande kommentarer kan finnas för all framtid.

Paula Dahlberg,
Feministisk debattör och bloggare