Fredag 16 Apr
Stockholm

"​Det är dags nu – nu måste vi öppna våra hjärtan"

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Filip Åhsberger (M) skriver att vi kan och måste hjälpa de som behöver hjälp. Det är dags att vi öppnar våra hjärtan.

Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Filip Åhsberger är 22 år gammal och studerar juristprogrammet på Stockholms universitet. Han har varit politisk aktiv i Moderaterna sedan 2009 och kommunpolitiker sedan 2010.

Han brinner för migrations- och skattefrågor.

"Jag vädjar till det svenska folket om tålamod, om att öppna era hjärtan för att se människor i stark stress med hot för det egna livet, som flyr mot Europa, flyr mot frihet, flyr mot bättre förhållanden." - Så lät det när Fredrik Reinfeldt höll sitt sommartal från den nationella valupptakten den 17 augusti 2014. Ett tal om ökad tolerans och frihet i Sverige.

Tyvärr försvann den toleranta tonen snabbt från politikers munnar efter SD:s framgång i valet och inte lång tid efter gick Kristdemokraterna ut med deras, betydligt mindre liberala, migrationspolitik där tillfälliga uppehållstillstånd lades fram som lösningen på alla världens problem.

Att Kristdemokraterna kommer fram med desperata lösningar för att hålla den sjunkande båten flytande lite längre är inte konstigt men att nu även Moderaterna föreslagit tillfälliga uppehållstillstånd är både skrämmande och för mig ett förslag som helt går emot partiets öppna och toleranta värderingar.

Tillfälliga uppehållstillstånd är ett förslag som varken kommer gynna flyktingar eller Sverige. Hur ska man kunna känna tillhörighet med Sverige om man aldrig får möjlighet att vara en medborgare som alla andra? Varför ska man vilja arbeta och bidraga till samhället om man i framtiden inte kommer kunna få ta del av det man har bidragit till?

Vi måste sluta med illusionen att personer som kommer till Sverige är en börda för samhället. Varje dag tar sig 700 000 personer med utländsk bakgrund ur sängen för att gå till sitt arbete. Varje månad betalar 700 000 personer med utländsk bakgrund in en del av sin lön till den svenska staten och bidrar till vår gemensamma välfärd. Andelen arbetslösa har sjunkit stadigt sedan 2009 och antalet sysselsatta är idag högre än någonsin.

Sverigedemokraterna lyckades i valet att skrämma 12.9% av svenska befolkningen att man är mer otrygg idag än på “den gamla goda tiden”. Hur dem lyckades med detta är för mig helt ofattbart då det är en lögn tagit direkt från sagoböckerna.

Varenda kategori av brottslighet har sjunkit konstant sedan 70-talet samtidigt som befolkningen har ökat. På 70-talet registrerades över 300 000 brott i genomsnitt per år i Sverige medan antalet registrerade brott under 2000-talet konstant har legat runt 110 000 per år.

Faktum är att Sverige blir tryggare och fler är i arbete än någonsin förr, men trots detta har vissa människor lyckats måla upp en helt annan världsbild där människor av andra nationaliteter eller religioner blivit syndabocken.

Till dessa vill jag bara säga: lev i verkligheten, lev i fakta och sluta skrämma upp dig själv över SD:s retorik. Invandraren bredvid dig på bussen, invandraren som bor i grannhuset, invandraren som tar hand om ditt barn på dagis eller din mormor på sjukhuset är bara en människa, precis som vilken människa som helst.

Filip Åhsberger,
Student och kommunpolitiker för Moderaterna

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela