Emelie Engström är trött på att bli objektifierad.
Emelie Engström är trött på att bli objektifierad. - Foto: Privat

Emelie, 16: "Alla män har sexistiska tankar om kvinnor"

Emelie Engström anser att män inte ska bestämma vad kvinnor kan eller inte kan göra.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emelie Engström är 16 år gammal och student.

Så, det finns en mening man alltid hör när man har en diskussion angående detta ämne, och det är "inte alla män". "Inte alla män våldtar", "Inte alla män ser kvinnor som sexobjekt", "Inte alla män utnyttjar kvinnor".

Men gissa vad grabbar? Alla män har någon gång haft sexistiska tankar om någon kvinna i sin närhet. Det kan jag lova. Och nej, alla män kanske inte våldtar, men som Sofia Eriksson skriver i sin debattartikel, måste vi kvinnor behandla alla män som potentiella våldtäktsmän. För vi vet inte vilka som faktiskt är kapabla till att ta till våld för att få det de vill ha av oss. Och om något nu skulle hända så är det vårt eget fel. Vi kanske inte sa nej tillräckligt högt, eller så kanske vi hade en klänning på oss. I vårt samhälle bär vi kvinnor skulden till saker som vi egentligen inte har något att säga till om.

"Gå till köket och laga mat åt mig" är också en väldigt vanlig mening man kan höra om man är kvinna.

Förr i tiden fick inte kvinnan jobba, vi var bara hemma hela dagarna, lagade mat och tog hand om barn. Men även efter att vi gett oss ut i arbetslivet, så verkar många män tycka att vi fortfarande hör hemma i köket. Kvinnor kan jobba 8 till 17, fem dagar i veckan men förväntas ändå ha middagen klar tills mannen är hemma. Det finns män som går hemma hela dagarna utan att göra något alls. Bara för att han tycker att hans partner ska göra allt hushållsarbete, för hon är ju faktiskt kvinna, och hennes plats är ju faktiskt i köket. Är detta rätt? Är det verkligen så här samhället ska se ut? Det är ju fan 2015, nu får ni ge er grabbar.

Det finns ett projekt som heter The everyday sexism project, som är en hemsida där kvinnor från hela världen skriver in och berättar om sina upplevelser av vardaglig sexism. Där kan man läsa om kvinnor som blivit sexuellt utnyttjade, kvinnor som blivit tafsade på och som fått sina rättigheter kränkta. Man kan även läsa om kvinnor som blivit nekade "manliga" jobb, och fått höra att de fått ett nej just för att de är kvinnor.

Vad är det egentligen som säger att en kvinna inte kan skruva med bilar, bygga hus eller rensa avlopp? Varför har det egentligen blivit så att män ska göra ett jobb, och kvinnorna ett annat? Visst, det är skillnad på styrkor och svagheter hos kvinnor och män, det är ju så vi är byggda. Mannen starkare fysiskt och kvinnan starkare psykiskt. Men den frågan man då kan ställa sig är, är det likadant hos alla? Är alla män starka? Är alla kvinnor svaga? Det vet vi ju redan svaret på. Nej. Varje människa är unik, jag vet kvinnor som är bättre än män på till exempel fordon och liknande. Ändå säger många verkstäder nej när en kvinna söker jobb hos dem.

Vakna nu Sverige. Vi har tidigare röstats fram som ett av världens mest jämställda länder, vi kanske ska börja leva upp till det också.

Emelie Engström

/
/
Man
/
/
/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.