Aleksandra Gester
Aleksandra Gester - Foto: Privat

"NATO hjälper oss att visa att Sverige inte är passivt och ofarligt"

Aleksandra Gester skriver att ett svenskt samarbete med NATO är viktigt för att vi inte ska uppfattas som passiva och ofarliga.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Aleksandra Gester är riksdagskandidat för och bloggare åt Liberala partiet.

Följ henne på Twitter: @aleksandraworld

Läs hennes blogg här.

Arctic Challenge Exercise 2015 (ACE 15) är en militärövning som inleddes 25 maj och planeras pågå till den 4 juni 2015 i luftrummet över norra Sverige, Norge och Finland. Övningen består av svenska, finska, norska, amerikanska, engelska, franska, tyska, nederländska och schweiziska flygplan.

Det har pågått en het debatt om militärövningen och om Sveriges så kallade “neutralitet”/passivitet men militärkritiker har haft svårt att få stöd för sin kritik. Uppropet Stoppa ACE! har bara samlat en par hundra underskrifter och människor är snarare mer bekymrade över Rysslands annektering av Krim, kränkningar av svenskt luftrum samt Rysslands militära upprustning.

Stödet för NATO-medlemskap verkar växa. Carl-Johan Edström, chef för Norrbottens flygflottilj F21 beskrev i radio, “Övningens syfte är att en sådan övning är central för att vi ska kunna upprätthålla och bygga säkerhet tillsammans med andra länder. Det är kärnan i svensk säkerhetspolitik”. Erik Hagström, skribent för Svenska Dagbladet, skriver att han hoppas att Vladimir Putin kanske kommer ta ARC2015 som ett hot och kan tänkas uppröras men Hagström menar på att det är önskvärt med detta form av hot mot Putin för Sveriges säkerhetspolitik att uppfattas trovärdigare genom en sådan här militärövning.

Militärövningen har även kritiserats för att vara ett led i ett svenskt närmande till Nato. I april 2015 skrev 31 namnkunniga kulturarbetare på DN Debatt att “…det är en krigsövning som leder till ökad militarisering”. Huruvida detta är positivt eller negativt är en diskussion för sig.

Jag vet faktiskt inte hur Klassiskt liberala partiet förhåller sig till ett NATO-medlemskap. Själv är jag benägen att hålla med Hagström och Edström om att ett NATO-medlemskap är önskvärt för Sverige för att Sverige återigen ska tas på allvar som ett militärt kapabelt land. Just nu är vår försvarsmakt snarare ett skämt. Vi har sett tydliga tecken på att Sverige inte är beredd på hot utifrån med tanke på ubåtar i svenska vatten och ryska flygplan i vårt luftrum.

Det är oacceptabelt att Sverige tillåter dessa typer av intrång på svensk mark utan att markera sitt revir och att det inte tolereras att kränka svensk mark/vatten. Personligen (nu talar jag inte för Klassiskt liberala partiet) ser jag positivt på ett NATO-medlemskap för att Sverige ska återfå den status som den en gång hade som en stark militär nation som värnar om sina gränser och dess medborgares säkerhet. Arctic Challenge Exercise 2015 är en bra början för Sverige att börja tas på allvar av andra nationer.

Men ett NATO-medlemaskap skulle också innebära att Sverige måste återigen bygga upp ett militärt fungerande försvar. Försvarsmakten skulle behöva återinföra mönstring och militärtjänstgöring för unga män och kvinnor för att vi ska ha soldater att skicka till krigsdrabbade länder utanför våra egna gränser om behovet skulle finnas.

Och här kommer mitt etiska dilemma; jag tycker inte att det är liberalt att tvinga unga män och kvinnor att genomgå militärutbildning mot deras vilja, så “lumpen” som den brukade se ut för ett decennium sedan kan jag inte rakt av acceptera ett återinförande av. Frågan är om det finns tillräckligt många frivilliga som vill genomgå militärutbildning och stå redo för utlandsuppdrag.

Oavsett om Sverige bestämmer sig att gå med i NATO eller inte så ser jag positivt på ett samarbete med NATO i en övning som ACE2015. Det stärker Sveriges beredskap och det ger andra länder en fingervisning om att Sverige inte är helt passivt och ofarligt.

Aleksandra Gester,
Riksdagskandidat - Liberala partiet

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.