1 av 5
- Foto: Soren Andersson / Sören Andersson/TT
Yasmine och Jonas anser att monarkin borde avskaffas.
2 av 5
Yasmine och Jonas anser att monarkin borde avskaffas. - Foto: Michael Steinberg/Privat
Yasmine Larsson.
3 av 5
Yasmine Larsson. - Foto: Michael Steinberg
Jonas Lundgren.
4 av 5
Jonas Lundgren. - Foto: Privat
5 av 5
- Foto: Soren Andersson / Sören Andersson/TT

"Därför ska du bojkotta Carl Philips och Sofias bröllop på lördag"

Republikanska föreningen skriver att du borde bojkotta det kungliga bröllopet. Bröllop och jippon är det som upprätthåller monarkin.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Yasmine Larsson är ordförande i Republikanska föreningen. Sedan 2014 sitter hon i riksdagen för Socialdemokraterna.

Jonas Lundgren är ordförande för Unga republikaner.

Följ honom på Twitter: @VJonasLundgren

Republikanska föreningen

Republikanska föreningen har över 10 000 medlemmar och ett växande stöd i opinionen.

Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden.

Unga republikaner är Republikanska föreningens officiella ungdomsförbund.

Det är nu bröllopstider. Många är de par som väljer att gifta sig under försommaren. Bröllop är i regel vackra, fyllda av kärlek och helt privata angelägenheter. Lördagens så kallade prinsbröllop borde därmed enbart vara ett bröllop i mängden. Carl Philip Bernadottes och Sofia Hellqvists giftermål är i grunden inte mer betydelsefullt än något annat pars.

Skillnaden här är dock att medan de flesta par som gifter sig väljer att fira med släkt och vänner, så har hovet valt att göra prinsbröllopet till ett offentligt jippo. Det ska direktsändas i SVT och till stor del bekostas med skattepengar. Anledningen till att detta dyra spektakel får äga rum är det faktum att Sverige inte fullt ut är ett demokratiskt land.

Carl Philip Bernadotte är en offentlig person av en enda anledning. Han är mellanbarn till kungen och är därmed en möjlig tronföljare. För oss känns det väldigt omodernt att ha ett statsskick där statschefen ärver sin titel och inte är en representant som har fått sitt ämbete på demokratiskt sätt.

Det är närmast en gåta hur många medborgare ännu kan acceptera ett system där Sveriges högste offentliga företrädare varken kan väljas eller avsättas. Oavsett hur populär familjen Bernadotte råkar vara. Vad denna popularitet beror på är för övrigt inte särskilt svårt att räkna ut. Via media har kungahuset fått en plattform som saknar motstycke i historien. Om media slutade skriva om kungafamiljen skulle populariteten snabbt dala.

Känslomässiga tillställningar som bröllop och dop är nämligen vad monarkin lever av. Det är kungahusets främsta maktmedel för att kunna behålla de ekonomiska och politiska fördelar som de får tack vare monarkin. Många människor verkar ha ett behov av att beundra och ha någon över sig och andra. Monarkin göder fjäsk och inställsamhet. Eftersom vi inte känner Carl Philip Bernadotte eller Sofia Hellqvist så kommer vi dock inte att fira dem eller att följa dem på deras dag. Fler borde göra samma sak och strunta i detta politiskt motiverade bröllopsjippo.

Vi hoppas på en framtid där alla offentliga ämbeten är öppna för alla medborgare och där nuvarande kungligheter får leva riktiga liv och slipper delta i den "sagosåpa" de för närvarande medverkar i. Monarkin är förnedrande både för familjen Bernadotte och för oss andra. Låt prinsarna och prinsessorna leva lyckliga i alla sina dagar och låt dem göra det precis som vilka människor som helst.

Nu är det dock hög tid att debatten går ifrån att handla om kungahusets påkostade bröllop och andra utsvävningar till att handla om kärnfrågan. I ett demokratiskt land väljer folket om de vill ha en statschef och vem det i så fall ska vara. Vi ser fram emot att få diskutera varför vi svenskar ska ta demokrati, jämlikhet och modernitet på allvar. Republik är statsskicket för Sverige i framtiden!

Yasmine Larsson, ordförande Republikanska föreningen
Jonas Lundgren, ordförande Unga republikaner

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du bojkotta bröllopet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.