Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Verkligheten ställer gång efter gång till det för Miljöpartiet"

- 15/06/2015, 12:01
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

BERTIL ERICSON / TT

Kristina Yngwe (C): "Miljöpartiets politik kan kosta oss lika mycket utsläpp som 800 000 bensinbilar"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Verkligheten ställer gång efter gång till det för Miljöpartiet. Det senaste exemplet är när Energimyndigheten nyligen konstaterat att ett ökat användande av biodrivmedel gjort att 2,3 miljoner ton koldioxid kunde undvikas. Det motsvarar en minskning av totalt 800 000 bensindrivna bilar.

Detta bekräftar att den miljöpolitik som Centerpartiet drivit senaste mandatperioden med offensiva satsningar på hållbara transporter haft tydlig och mätbar effekt. Detta som motsats till vad Miljöpartiet brukar göra gällande - att ingenting blivit bättre.

Vi ser alltså en utveckling där alternativ till bensindrivna bilar vinner mark. Det är så klart glädjande och därför har Centerpartiet varit tydliga med att en sådan utveckling ska uppmuntras.

Därför har vi föreslagit att ett bonus-malus-system ska vara på plats senast 2016. Det skulle i praktiken innebära att fordon med låga utsläpp tilldelas en bonus, som finansieras av högre kostnader på fordon med stora utsläpp.

En ökad tillgång på laddstolpar för elbilar och fortsatta satsningar på alternativa drivmedel är två andra viktiga bitar att arbeta mer med.

Vi anser även att det är beklagligt att den blocköverskridande energikommission som regeringen tillsatt bara tittar på el och inte den viktiga transportsektorn. Detta då just transporternas energianvändning står för en stor del av utsläppen, omkring en tredjedel.

Dessvärre motsätter sig Miljöpartiet praktiskt taget alla dessa förslag. Den långtgående och stundtals populistiska gröna retoriken innan valdagen har utmynnat i en total handlingsförlamning i samarbetet med Socialdemokraterna. I dag framstår det som någon form av sol-och-vårande av miljöengagerade väljare.

Miljöpartiet har ställt sig bakom en vårmotion som har få inslag av grön skatteväxling och där en öronmärkt satsning på laddstolpar tagits bort. I samma budget finns förslag om att höja skatten på biodrivmedel och med det riskerar man att bryta den utveckling som sparat in utsläpp motsvarande 800 000 bensinbilar.

Det är minst sagt beklagligt.

Kristina Yngwe,
Vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, Centerpartiet