1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

"Gör som jag: donera ditt hår till sjuka barn!"

Ida Johansson skriver om att det var en självklarhet för henne att hjälpa sjuka barn genom att donera sitt hår.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ida Johansson är 19 år, från Karlskrona men nybliven student i Kalmar.

Här kan du donera ditt hår

Läs mer här: anglahar.se

Det finns barn och vuxna som av olika anledningar tappar sitt hår ovilligt. Ens hår är en stor del av ens personlighet, så när håret tappas ofrivilligt av till exempel medicinska skäl, försvinner en stor del av personligheten. För att dessa personer ska kunna leva ett så bra och ”normalt liv” som möjligt måste fler donera hår!

Ett barn som måste ta mediciner och får biverkningar, att håret faller av, kan förlora en stor del av sin självkänsla. Som barn ska du bygga upp en självkänsla och lära dig tycka om dig själv, vara stolt över dig själv, trivas med dig själv! När du tappar ditt hår, en del av din personlighet, så är det inte så enkelt sagt att bygga upp den där självkänslan. Personen kan då behöva hjälp på traven genom en peruk. En peruk kan dölja det som sker inom sig och man slipper alla stirrande blickar. Du donera då håret för att hjälpa en persons väg för bättre självkänsla!

Personen som donera håret kommer själv må mycket bättre. När man väl bestämmer sig att klippa av sig sitt långa hår, så är det ett modigt och godhjärtat val. När en peruk hjälper en annans självkänsla, bättra det på samtidigt den donerades självkänsla. Att veta det gör mycket för själen och positiv uppmärksamhet medföljer runtomkring dig!

Nu när både den som får håret och den som ger håret får bättre självkänsla, så kan personen med håravfall fokusera på något annat än bara sjukdomen. Det sker redan en ständig kamp mellan den drabbade och sjukdomen, vilket inte gör det bättre om man ska bli påmind varje gång man ser sig själv i spegeln eller går ut bland människor. Det kan vara skönt att slippa visa det som sker på insidan för utsidan, bara glömma för ett tag och njuta av livet.

De som tycker att man inte borde donera hår och istället förespråkar för syntetperuker, har ingen som helst sympati, är själviska och därmed okunniga. Valet ska vara fritt vilken typ av peruk personen vill använda. Syntetperuker kan vara bra för de som vill använda peruk en kortare period. En peruk med äkta hår håller längre, man kan styla håret, färga det, det tål till viss mån salt- och klorvatten och allt detta kan tyvärr inte syntetperuker.

Gör som jag, donera håret om möjligheten finns! Den drabbade ska kunna bygga upp sin självkänsla och kunna fokusera på annat, plus personen som donerar håret mår fullt mycket bättre. Nu har jag argumenterat FÖR att donera håret, men det är för de som vill använda peruk.

Jag vill att de som använder peruk ska bygga upp sin självkänsla, kunna känna sig säker och så småningom förstå själva att de är vackra med eller utan hår!

Ida Johansson,
Hårdonator

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du donera ditt hår?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.