Johanna, 15: "Det är inte jag som är tråkig – alkohol förstör liv"

- 19/06/2015, 09:17
1 av 2

Privat/TT

2 av 2

ANDERS WIKLUND / TT

Johanna Lindhe Hagdahl: "Jag blir så arg på att samhället tycker det är fel av mig att ta avstånd från alkohol"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ni vet, den här högtiden som pågår just nu. Den av Sveriges två högtider som enbart verkar existera för att människor ska få en ursäkt att hälla i sig redlösa mängder alkohol, för det är ju ändå valborg och det är ju ändå midsommarafton.

Vet ni vad jag såg för ett tag sedan?

Jag såg ett inlägg på Instagram av en femtonåring, som hade varit på en fest med vänner. Hon förklarade detta med att ”alkohol är ju en del av det sociala umgänget ibland”.

En femtonåring.

För en femtonåring är alkohol förbjudet.

Men det här är inte ovanligt. Jag ser mina klasskamrater få frågor på Internet om de var fulla på den festen, om de var fulla där. Och jag fattar inte, jag fattar verkligen inte.

Det finns regler kring alkohol och de är inte satta för att någon tyckte det var roligt att begränsa ungdomar. Det är säkerhetsregler. De är satta för att alkohol är skadligt, för att det förstör dig. Alkohol är inte något roligt. Alkohol är ett gift. Vi människor må klara av det ganska bra, men det är inget det var meningen att vi skulle dricka.

Jag vet att regler är tråkiga när man är ung, men de finns av en anledning. De finns för att se till att alkohol inte är en del av det sociala umgänget, när det kan göra så mycket skada. Har ni någon gång läst varningslapparna i alkoholreklamer? Ju tidigare man börjar, desto större risk att bli beroende. Har ni lust med det?

Jag tänker inte slappna av lite. Jag tänker inte slappna av, när jag ser hur vanligt alkohol har blivit och hur lugna många föräldrar är med det. Hur många som tar löst på det och inte ser det som någon stor grej, när det är det. Alkohol har så stor potential att förstöra likväl ditt liv som din kropp

Jag blir arg. Jag blir så arg av att se ungdomar jämnåriga med mig dricka. Jag blir så arg på att det är jag som kallas tråkig, jag som kallas stel. Jag blir så arg på att samhället tycker det är fel av mig att ta avstånd från alkohol. Jag blir arg över reaktionerna jag vet att jag kommer få på detta.

Det finns så mycket grupptryck runt alkohol. Det är något roligt, något spännande, något som gör en lite galen. Det är, som jag läste i Instagram-inlägget, en del av det sociala umgänget ibland.

Men det borde inte vara det. Det är vidrigt.

Jag ber er, ungdomar, snälla – sluta se alkohol som något spännande och roligt. Sluta göra det här mot era kroppar. Sluta upp med att förstöra era liv.

Johanna Lindhe Hagdahl

Borde folk dricka mindre på midsommar?