"Hur kan ni lägga skulden på kvinnorna som våldtas, Polisen?"

- 25/06/2015, 16:42 -
Ebba Bergqvist tycker inte att kvinnor kan lita på Polisen.

Ebba Bergqvist tycker inte att kvinnor kan lita på Polisen.

Privat

Ebba Bergqvist: "Så vi tjejer ska alltså vara rädda för att gå själva, för att befinna sig ensam med män, vara för lättklädd och för att ens dricka alkohol. Kan ni förstå hur begränsande det är?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Minska alkoholintaget så minskar risken för att utsättas för sexualbrott", säger polisen Erik Thulin i ett videoklipp som las upp av Polisen Finspång på Facebook under tisdagen. Videon handlar om brottslighet på festivaler, som det nu är högsäsong för.

Det som presenteras i Polisens film är alltså nykterhet som ett sätt att skydda sig mot sexuellt våld. Och återigen läggs ansvaret på fel ställe.

Det här är bara ett i mängden av uttalanden som görs där det berättas om hur man ska göra för att inte bli utsatt. Det vill säga ett i mängden av uttalanden som bara bekräftar och förstärker våldtäktskulturen som vi lever i. Polisen pratar om hur vi tjejer (för ja, det handlar mest om tjejer) ska försöka undvika att bli våldtagna. De lägger skulden på oss.

Polisen bevisar återigen att det sällan är värt att vända sig till dem efter att ha utsatts för ett av de mest kränkande brotten som existerar. Varför skulle någon vända sig till en myndighet som ändå ger offret delar av skulden? Vem orkar i ett sådant läge försvara sig mot sånna anklagelser?

Alkohol är ingen förklaring till att sexuellt våld förekommer. Alkohol kan vara inblandat, ja. Men det är inget som ska öka risken för att bli utsatt. Och att vara berusad är absolut inte heller en ursäkt för att våldta någon. Det är inte alkoholen som gör att det här händer alldeles för ofta. Det är mäns taskiga kvinnosyn som är orsaken, det är där skulden bör ligga.

Men okej, så vi tjejer ska vara rädda för att gå själva, för att befinna sig ensam med män, vara för lättklädd och för att ens dricka alkohol. Kan ni förstå hur begränsande det är? Hur ska jag kunna gå på festival, ha roligt och dricka ett par glas vin, om jag vet att det kan innebära att min legitimitet som offer ifrågasätts om jag blir utsatt för en våldtäkt?

Våldtäktskulturen begränsar våra liv så mycket, och det Polisen gör genom att släppa igenom ett sånt här uttalande är att bekräfta och förstärka den. Det är därför offer för sexualbrott inte har något som helst förtroende för Polisen, och det är därför som detta kan fortsätta att pågå i det tysta. Tack för det.

Ebba Bergqvist