Torsdag 26 Maj
Stockholm

"Nej, inte alla män – men nästan bara män"

Emma Swanström förstår inte varför män hatar kvinnor som strävar efter jämställdhet.
Emma Swanström förstår inte varför män hatar kvinnor som strävar efter jämställdhet. Foto: Privat

Emma Swanström menar att våldsbrott nästan aldrig begås av kvinnor.

Kommentera (49)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Emma Swanström är musiker och feministisk bloggare.

Besök hennes blogg: emmanismen.blogspot.se

En man som heter Mattias skjuter vilt omkring sig och dödar sju personer med ett automatvapen. Männen som köper Aftonbladets lösnummer förfasas och undrar vart världen är på väg.

En man som heter John skjuter prick på elva människor han anser har fel hudfärg för att få bo i Sverige. Män med rakade huvuden hävdar att förintelsen aldrig ägde rum.

En man som heter Helge anstiftar ett mord på sin fru. Män med alias kommenterar artiklar om vårdnadstvister bakom sina datorskärmar.

Tre män som heter Andreas, Tony och Jackie avrättar två poliser efter ett bankrån. Män pratar om detta vid fikabordet, under almanackan prydd med kvinnor som har silikonbröst och stringtrosor.

En man som heter Niklas begår en lång rad överfallsvåldtäkter. Till slut våldtar han en kvinna, biter av henne örat, bryter av hennes ena ben och försöker dränka henne. Männen på Flashback diskuterar hur många män som blir oskyldigt anklagade för våldtäkt.

En man som heter Anders mördar 77 människor i ett terrordåd. Männen i facebookflödena fördömer den psykiskt sjuka galningen, och trycker "gilla" på sidor med svenska flaggor i profilen.

En man som heter Niklas överfaller 14 kvinnor och flickor, och våldtar sex av dem i Örebro. Männen med datorerna skakar på huvudet åt artiklar om ordet "hen", och diskuterar vilken sexuell läggning spelarna i det så kallade "damlandslaget" i fotboll kan tänkas ha.

En man som heter Anders mördar en flicka på väg hem, och döms även för ett våldtäktsförsök och ytterligare ett mord. Männen som kommenterar hatar de där ensamma galningarna, men kämpar för att pojkar ska få vara pojkar och leka krig.

En man som heter Göran gör sig känd som polischefen som kämpar för jämställdhet, men begår samtidigt grova våldtäkter och raggar på barn. Männen som hatar kvinnliga journalister på nätet skickar mejl till dem bara de andas ord som "genus".

En man som heter något i stil med Hassan, Mohammed, Bojan, Dragan, Ali, Ahmed, Omar, Bogdan, Zoran eller Suleyman begår en våldtäkt eller ett mord. Facebook, Twitter, Flashback och samtliga rasistsajter svämmar över av män som påpekar förövarens grupptillhörighet. Ja, att han har en namn som klingar utländskt. Att problematisera det faktum att han – likt alla ovan nämnda brottslingar – är man, skulle de aldrig drömma om.

Statistiken talar sitt tydliga språk: Män står för över 90 procent av det totala våldet i samhället (källa: BRÅ). Det är min fasta övertygelse som feminist att denna förkrossande överrepresentation inte är av naturen given, utan skapad av de destruktiva maskulinitetsidealen. Dessa kan förändras. Är det inte mer konstruktivt att tro att män – som grupp – kan bättre än så här och lyfta frågan, än att lägga locket på och kalla det "generalisering" när statistiken påvisas? Nej, det är inte alla män som våldtar eller mördar – men nästan alla som gör det är män, oavsett vilket land de är födda i.

Emma Swanström,
Musiker och feministisk bloggare

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (49)
Kopiera länk
Dela