Elin Nilsson.
1 av 2
Elin Nilsson. - Foto: Privat
Zara Larsson.
2 av 2
Zara Larsson. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

"Günther är Sveriges sorgligaste människa just nu"

Elin Nilsson skriver att kvinnor som höjer rösten alltid möts av ilska och hat.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Elin Nilsson är föreläsare och moderat kommunpolitiker i Sundsvall.

När Bråvalla enbart bokar män till huvudakter är det omodernt och ovärdigt 2015. När Günther attackerar Zara Larsson för att hon kritiserat just detta är det så himla sorgligt att det finns inte ens ord. När ska det bli okej för unga kvinnor att göra sina röster hörda utan att män gråter över det?

Spotify har gjort en sammanställning av vilka av Bråvallas femton bokade artister som blivit mest lyssnade på i Sverige. Den listan toppas av Zara Larsson. Trots det är hon inte en av huvudakterna under festivalen. Dessa består i stället av Robbie Williams, Deadmau5, Muse, Calvin Harris, In Flames, Sabaton, Faith No More, Kent, Lars Winnerbäck och Refused. Samtliga män.

Att Zara Larsson inte står som huvudakt när hon är den mest spelade artisten på Spotify av de som bokats är mycket märkligt. Det är så klart ett rimligt mått att gå efter då de artister som drar publik digitalt också drar publik live. Det finns alltså ingen logik i att Bråvallas tio huvudakter är män. Den klassiska ursäkten ”kompetens går före kön” funkar liksom inte då ingen av de utvalda står som nummer ett på listan.

När Zara Larsson sedan ifrågasätter att samtliga huvudakter är män så är det befogat med tanke på att den svenska festivalscenen inte direkt har en historia av att vara jämställd. Kritiken är alltså inte alls orimlig eller kontroversiell. Det finns en intressant diskussion att föra här, med fokus på sakfrågan och hur det kan bli bättre i framtiden. Men i stället fullkomligt exploderar ilskan mot henne på sociala medier med kommentarer om att hon är en mediahora och behöver en rejäl omgång kuk. Günther går till attack mot henne på sin Facebooksida och skriver:

"Att denna tjej får löpsedlar varje dag är för mig en gåta. Du är en av många fjortisbrudar som är världsberömda i Stockholm och som hypas maximalt men som inte kommer med hits utan endast en massa tjafs."

"Kom igen om 10 år och tyck en massa då har du erfarenhet och perspektiv på livet, det vill säga om du fortfarande är kvar i 'musikindustrin' för som du vet så kommer det ständigt nya tonårstjejer som musikindustrin vill ha som gullegrisar."

Det sorgligaste av allt är att Günther inte reagerar på Zara Larssons åsikter i första hand. Det problem han har med henne är att hon hörs och tar plats. Hon är en artist som inte enbart sjunger och spelar in musikvideos. Hon är en av Sveriges mest inflytelserika opinionsbildare som fått enorm spridning och diskussion kring sina utspel i sociala medier. De budskap Zara Larsson framför allt nått ut med handlar om feminism och jämställdhet i samhället.

Just detta stör sig Günther på något alldeles oerhört. Jag kan riktigt höra hur han slår på tangenterna i total affekt över att: ”Nu har den där Zara Larsson fått uppmärksamhet igen”. Tänk vad oförskämt att våga peka på brister i samhället och påverka den nya generationen att tänka större. För tänk om bilden av män och kvinnor förändras över tiden. År 2015 då fler kvinnor blir partiledare, unga kvinnor går om unga män lönemässigt i storstäderna och fler kvinnor hörs i debatten känner sig inte Günther hemma i. För det representerar inte vad han står för. När han som är känd för att omge sig med avklädda kvinnor som fungerar som rekvisita i sina musikvideos ser en yngre kvinna som påverkar hela samhällsdebatten är det något som brinner inom honom.

Det anses fortfarande normbrytande att en kvinna framför åsikter. Egentligen spelar inte åsikterna i sig någon större roll hos dem som sprider hatet även om uttalanden kring jämställdhet väcker extra storm då de känner sig extra hotade. Oavsett om det handlar om kvinnor inom musikindustrin, radio/tv, politiken eller bloggvärlden så väcker en stark röst massor av ilska och hat. Speciellt hos sådana som Günther. Som tycker att kvinnor gärna får synas men inte höras.

Elin Nilsson,
Föreläsare och moderat kommunpolitiker i Sundsvall

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
hat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.