Lars-Göran Wadén har anmält Almedalen till Diskrimineringsombudsmannen.
1 av 3
Lars-Göran Wadén har anmält Almedalen till Diskrimineringsombudsmannen. - Foto: Privat / TT
Stefan Löfven höll tal under Almedalen 2015.
2 av 3
Stefan Löfven höll tal under Almedalen 2015. - Foto: Henrik Montgomery/ TT
Lars-Göran Wadén.
3 av 3
Lars-Göran Wadén. - Foto: Privat

"Almedalen är öppen för alla – inte för mig"

Lars-Göran Wadén skriver att regeringen diskriminerar honom och andra rullstolsburna under Almedalsveckan.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Lars-Göran Wadén är rullstolsburen och har gjort en anmälan till Diskriminerings-ombudsmannen.

Följ honom på Twitter: @LGWaden

Följ hans blogg: livetrullarvidare.blogg.se

Ibland förstår jag inte hur politiker tänker. När de män och kvinnor som styr vårt land säger en sak och gör en annan känns det inte okej. Regeringen har tydligt deklarerat att diskriminering i form av bristande tillgänglighet ska vara förbjuden i fråga om anordnande av allmän sammankomst och offentlig tillställning. Samtidigt arrangerar de politiska riskdagspartierna Almedalsveckan och verkar inte bry sig om att många seminarium, mingel och andra arrangemang utestänger mig som är rullstolsanvändare.

Almedalsveckan har arrangerats på Gotland i över fyrtio år. På Almedalveckans hemsida kan du läsa att arrangemanget utvecklats till att bli Sveriges största politiska mötesplats. Det står att veckan, genom demokrati och öppenhet, ger alla en möjlighet att delta och debattera samhällsfrågor. Det står också att: "Öppenheten och tillgängligheten under Almedalsveckan är unik både för Sverige och övriga världen. Alla evenemang under veckan är kostnadsfria och öppna för alla".

Det är vackra ord som låter bra, men för mig har de inget värde när jag sitter i min rullstol utanför det ena arrangemanget efter det andra och inte kommer in eftersom seminariet, minglet eller annat görs i en otillgänglig lokal. På Almedalsveckans hemsida läser jag att det är de politiska riksdagspartierna som är huvudarrangörer för Almedalsveckan och de beslutar i alla principfrågor. Region Gotland är arrangemangets värd och ansvarar för samordningen av veckan.

I lagrådsremissen som regeringen överlämnade till lagrådet den 27 februari 2014, med anledning av bristande tillgänglighet som en form av diskriminering, förklarar regeringen vad som menas med allmän sammankomst och offentlig tillställning. Jag ska inte fördjupa mig mer i det, utan konstaterar bara att Almedalsveckan helt enkelt är en allmän sammankomst enligt de lagtexter som regeringen hänvisar till.

Regeringen skriver att: "Enligt 2 kapitlet 12 paragrafen i diskrimineringslagen är diskriminering förbjuden för den som anordnar en allmän sammankomst eller offentlig tillställning". De skriver också till lagrådet: "Att få möjlighet att delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar är en väsentlig förutsättning för att kunna delta i samhällslivet. Regeringen anser därför att ett förbud mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet bör införas i fråga om allmän sammankomst och offentlig tillställning".

Sommaren 2014 beslutade riskdagen att bristande tillgänglighet skulle bli en ny form av diskriminering, och lagen började gälla från och med den första januari 2015. Nu har jag suttit tillräckligt länge vid den ena trappen efter den andra, utanför den ena entrén efter den andra utan att kunna komma in. Jag känner mig diskrimineriad och menar att arrangören av Almedalsveckan missgynnar mig från att delta i den allmänna sammankomsten. Det kan inte vara rätt att bara för att jag tar mig fram rullande med gummidäck i stället för gående med gummisulor på skorna, så får jag inte fritt välja bland seminarium, mingel och andra arrangemang. Jag har i dag lämnat in en anmälan om detta till diskrimineringsombudsmannen.

Lars-Göran Wadén

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
DO
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.