Fler män måste stå upp för kvinnor anser Anny Berglin.
1 av 3
Fler män måste stå upp för kvinnor anser Anny Berglin. - Foto: Privat / TT
Anny Berglin är trött på män som vrålar: "Inte alla män!"
2 av 3
Anny Berglin är trött på män som vrålar: "Inte alla män!" - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Anny Berglin.
3 av 3
Anny Berglin. - Foto: Privat

"Torka era manstårar – det är inte synd om er"

Anny Berglin skriver att fler män måste sluta gnälla om manshat och kämpa för jämställdhet i stället.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Anny Berglin är feminist och debattör på vänsterkanten.

Följ henne på Twitter: @AnnyBerglin

Alltså män. Ni måste faktiskt lyssna nu för jag är seriöst less på er. Kan ni, snälla och söta och rara, sluta vara så korkade? Och om ni betraktar er som intelligenta varelser, kan ni sluta låtsas vara korkade? Vi fattar att det är enkelt för er att undslippa ansvar genom att rycka på axlarna och säga: "Nämen vadå, jag förstår inte vad jag gjort fel?" Men det börjar faktiskt bli tröttsamt nu. Ni är så många, och ni är så högljudda, så vi hör faktiskt inte de män som försöker göra ärliga försök att bete sig som vettiga människor.

För visst måste det vara brist på intelligens i bästa fall, eller en skådespelarprestation i värsta fall, när er första respons på att vi pratar om mäns våld mot kvinnor inte är att vråla: "Vi står på er sida!" Nej, i stället väljer ni att bröla: "Inte alla män!" Nä, vi vet. Men vi måste kunna prata om mäns våld mot kvinnor för det är ett riktigt problem. Och det kanske inte drabbar främst er, men ni borde ändå vara pigga på att ta den debatten ni också. För om ni inte vill buntas ihop med våldtäktsmän och kvinnomisshandlare kanske det är våldtäktsmännen och kvinnomisshandlarna ni borde attackera. Inte deras offer. Det är liksom inte vi som ger män som grupp dåligt rykte.

Och vi blir heller inte övertygade om att ni är tänkande, förnuftiga varelser när en kvinnlig, sjuttonårig sångerska blir överöst med hot och hat och ni väljer att antingen vara tysta, eller än värre så väljer ni att stämma in. När en radiopratare säger att just den sjuttonåriga sångerskan borde få en lavett så borde ni kasta ut era radioapparater i ursinne, särskilt när han försöker bortförklara sig med orden: "Det var när vi skulle lägga på luren, precis som om jag skulle säga trevlig helg till dig, som jag sa att: 'Går hon förbi dig, ge henne en liten lavett.' Alla som hör det förstår att det är på skoj tror jag, eller det vill jag tro. Men sedan finns det folk som letar fel och vill vara lite radiopoliser."

Ni borde bli fly förbannade, ja helt rasande, så fort en våldtäktsrättegång urartar i frågor om vad offret hade på sig, om hon var full, om hon brukar följa med främmande män. Ni borde bli blinda av raseri när rättegången säger sådana saker, för de säger det om er! De säger att ni inte kan kontrollera era lustar, att en berusad kvinna i kortkort är så frestande för er att ni inte kan låta bli att våldta. I stället blir ni arga på oss, vi som är offren och vi som ändå väljer att kämpa för att ni inte ska framställas så. Ni väljer att bli arga på oss, och ärligt talat... hur smart är det?

Ja män, ni måste sluta spela korkade nu. Ni ser vad som händer i samhället, ni ser hur män behandlar kvinnor men också andra män. Vi har rabblat våldtäktsstatistik så oerhört många gånger att ni borde kunna som ett rinnande vatten hur många procent av våldtäkterna som utförs av män. Ni läser i tidningen om kvinnor som blir mördade av sina manliga partners. Ni vet ju. Men ändå är ni, majoriteten av er, tysta. Och är ni inte tysta, så väljer ni att rikta er ilska mot oss. I stället för att bevisa på riktigt att ni är ”snälla killar” så startar ni Facebook-sidor som hänger ut feminister, ni skriver hatiska meddelanden på Flashback, ni mejlar feminister och hotar dem till livet. Att ni, på riktigt, tror att det gör er till ”the good guys” kan bara bero på en sak. Och det är att ni är korkade.

Sluta med det.

Anny Berglin

/
/
/
/
/
/
Man
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.