Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LUF: "Bara tomma ord i Ebba Busch Thors almedalstal"

- 04/07/2015, 14:40
1 av 3

Privat/Privat

2 av 3

Privat

3 av 3

Privat

Linda Nordlund och Marcus Nilsen (LUF): "Förhoppningsvis kan hon ägna sig åt lite riktig självkritik och fylla orden med innehåll och verklighetsförankring till sitt nästa tal i Almedalen"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under tisdagskvällen höll Ebba Busch Thor (KD) sitt debuttal i Almedalen, och det var ett kristdemokratiskt tal som skiljde sig från de tidigare. Talet handlade inte om de mjuka frågor som KD gjort sig kända för att lyfta utan hårdare frågor. Den röda, eller snarare blåa, tråden var Kristdemokraternas kamp mot hoten mot samhället och familjen.

Till att börja med är det glädjande att ännu ett parti vill prata försvarspolitik, under många år har Folkpartiet Liberalerna varit enda parti att lyfta fråga. Men vad sa Busch Thor om ämnet?

Förutom att hon meddelade att Kristdemokraterna ställer sig bakom förslag som Liberala ungdomsförbundet drivit, däribland att skicka Jas-plan för att bekämpa Daesh och att terrorister ska kunna åtalas för landsförräderi sa hon att hon skulle vara självkritisk.

Självkritiken bestod av konstaterandet att politiker kan göra fel och att politiken i just försvarsfrågan under lång tid har präglats av "kortsiktighet och naivitet - det krävs förändring". Ironin blir dock slående då hon efter sin självkritik hyllar sitt och Kristdemokraternas agerande i försvarsuppgörelsen.

Försvarsuppgörelsen mellan Kristdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Socialdemokraterna beskriver Busch Thor som "en uppgörelse för ett starkare försvar". Men sanningen är att det nästintill råder konsensus om att beslutet är en skymf mot Sveriges försvar. Tyvärr har Kristdemokraterna långt kvar innan partiet på allvar kan hävda att det är självkritiskt och att dess företrädare vill bidra till att stärka det svenska försvaret.

Om Miljöpartiet går med på höjda anslag i ett försvarsbeslut är det i regel ett skambud eller möjligen krigstillstånd. I stället för att som nu ställa sig bredvid det pacifistiska Miljöpartiet och låtsas som att försvaret får vad det behöver, borde Kristdemokraterna förena sig med Folkpartiet Liberalerna och kämpa för ett ekonomiskt anslag som åtminstone inte i praktiken skulle medföra en nedrustning av försvaret.

Folkpartiet ville att försvaret får de 18 miljarder som försvaret bedömt sig behöva. Samtidigt vill Folkpartiet att anslagen höjs ännu mer för att stärka Sveriges försvarsförmåga.

Det är många tomma ord som fyllde Ebba Busch Thors första tal i Almedalen. Förhoppningsvis kan hon ägna sig åt lite riktig självkritik och fylla orden med innehåll och verklighetsförankring till sitt nästa tal i Almedalen.

Men i en sak har Busch Thor helt rätt, försvarspolitiken har allt för länge kantats av kortsiktighet och naivitet - det krävs förändring!

Linda Nordlund, ordförande Liberala ungdomsförbundet
Marcus Nilsen, LUF:s försvarspolitiska arbetsgrupp, v
ice ordförande LUF Väst