1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN

"Våga vägra dåligt samvete över att sitta inne hela sommaren!"

Jonathan Lundberg: "Min bästa sommar var när jag spelade jag World of Warcraft tolv timmar om dagen. Det var kanon"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jonathan Lundberg är en 19-årig ekonomistudent vid Lunds Universitet.

Nu är solen äntligen här, och jag är lyrisk.

Leva vid (och som jag älskar: under) vattnet, de varma sommarkvällarna, doften när grannarna grillar och man direkt bara måste hem och övertala familjen om att tända kolgrillen, söta jordgubbar, gräddig mjukglass, långa boksessioner och då och då klaga lite över hur fruktansvärt varmt det är - nu ska jag ta igen allt jag inte fick göra i maj och juni!

Men…

Jag vill å det bestämdaste slå ett slag för alla de som hellre drar för gardinerna. De kanske hellre kollar Netflix, spelar League of Legends eller något helt annat som inte gynnas av det varma vädret. De är nämligen ofta oskyldigt utsatta för ett av psykologins modernaste fenomen: sommardepressionen.

Sommardepressionen är en olycklig kombination av en rådande samhällsnorm; man förväntas njuta av solen, tillbringa sommaren med sina vänner och vara ute när solen skiner - och det sällan uttalade faktumet att fler och fler faktiskt inte vill det.

Ibland vill man hellre spela datorspel fjorton timmar i sträck än att cykla och bada med polarna, och det är helt OK. Men det är tabu att säga det. Så tabu att många hellre ljuger om vad de gör på sommaren, tvingar sig att göra saker de egentligen inte vill eller faktiskt hamnar i en reell sommardepression.

Stegen som utlöser sommardepressioner kan vara följande:

1. Person A vill spela datorspel eller kolla på Netflix.

2. Solen skiner och vädret är varmt; Person A känner att det “normala” vore att gå ut och glädjas åt det fina vädret. Hen känner ingen sån glädje, hen vill ju vara inne.

3. Person A:s vänner lägger upp bilder på Instagram och Facebook där de visar upp deras glada, ofta sociala, liv i solen.

4. Person A känner ännu mer att hen borde vara ute, känner sig dålig som bara sitter inne och börjar må dåligt eller rent av få skuldkänslor för sitt Netflix-tittande.

5. ?

6. Sommardepression.

En sommardepression är således till karaktären precis som den mer klassiska höst- och vinterdepressionen, med den essentiella skillnaden att sommardepressionen faktiskt utlöses av sol och bra väder och mildras av moln och regn.

För en person med sommardepression kan därför den regniga starten på sommaren ha varit en gudagåva - ett berättigande för alla de aktiviteter hen faktiskt ville utföra utan att behöva förklara för alla varför hen är inomhus när solen skiner.

Jag har ingen sommardepression, men jag förstår verkligen känslan och jag vill stå upp för alla som känner den i år. I feel you and I know you. En av mina bästa somrar någonsin var sommaren 2010, då spelade jag World of Warcraft säkert tolv timmar om dagen. Det var kanon.

Varför ska det vara tabu att inte alltid vilja vara social? Varför ska det vara tabu att göra det man gillar bäst? Varför ska det vara tabu att vissa mår dåligt fast att solen skiner? Den här skadliga normen går ut över en hel generation introverta ungdomar.

Inte nog med att det slår hårt mot de introverta som oftast redan är drabbade av andra av samhällets förväntningar - det slår dessutom extra hårt mot de absolut svagaste; de som kanske har det svårt socialt, har handikapp, eller kanske har en socioekonomisk situation som begränsar deras möjligheter.

Att vi har normer som får de här personerna att må dåligt över att göra det de gillar bäst - det är inte annat än fel. Och vi måste gemensamt göra något åt det, det är fan helt okej att sitta inne och spela dator eller titta film - oavsett väder. Att spela dator när det är soligt är inte konstigare än att bada när det regnar, och det ena är mer stigmatiserat än det andra.

Så alla ni som hellre sitter inne när solen skiner: må inte dåligt när vädret är bra - må dåligt när statsen är dåliga eller serien är slut!

Jonathan Lundberg,
lundjonathanberg@gmail.com

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vågar du vägra att vara ute på sommaren?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.