Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Islamhatarna ska inte få sätta agendan för hur vi stoppar ISIS"

- 07/07/2015, 14:33
1 av 2

Ap / TT

Gustaf Liljenström menar att vi måste stoppa ISIS rekrytering av svenska medborgare.
2 av 2

Gustaf Liljenström menar att vi måste stoppa ISIS rekrytering av svenska medborgare.

Privat

Gustaf Liljenström skriver att det inte är synd om svenska ISIS-krigare som riskerar att utvisas.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Kristdemokraterna och då i synnerhet Ebba Busch Thor driver i likhet med Sverigedemokraterna en kampanj där man förordar att återvändande så kallade ISIS-krigare ska dömas för landsförräderi och utvisas. I anledning av detta skulle jag på ett pedagogiskt vis vilja förklara, och kanske berätta någon liten hemlighet, om vad utvisning innebär.

Vad som döljer sig bakom Sveriges gränser är inte, som man eventuellt skulle kunna tro, ett avgrundsdjupt mörkt hål från vilket någon som faller i aldrig syns till igen. En förvisning till detta icke-existerande hål är alltså ett lysande exempel på vad en utvisning inte är. En utvisning påminner mer om när du eller någon annan har låst dig ute från ditt hem, med skillnaden att en dörr är ett faktiskt fysikalisk ting, medan en nationsgräns blott är en idé, vilken förvisso bibehålls och vaktas av synnerligen angelägna anhängare.

Ifall du som av en händelse råkar ha för vana att spendera tid i en knarkarlya där du skjuter upp heroin genom pulsådrorna för att sedan utestängas från ditt hem är det inte troligt att du slutar med ditt missbruk och tar tag i ditt liv, snarare lär du radikaliseras i din aktivitet och kanske avancera till att injicera drogen genom ögongloberna.

Liksom denna fiktiva version av dig inte torde stävjas i sina förehavanden av en utestängning kommer heller inte en förvisad ISIS-krigare be om syndernas förlåtelse och konvertera till buddhism utan snarare återvända till den syssla vederbörande tidigare lagt sig till med. Ni vet, mörda, våldta, skövla och sådant.

De två huvudsakliga frågorna man då skulle kunna ställa sig är varför en sådan som Ebba Busch Thor skulle vilja stödja en islamistisk terrorgrupp – inte sträcker sig väl arbetslinjen till subventionering av Islamiska staten?? Fråga nummer två skulle också i så fall kunna vara ifall förslaget om utvisning över huvud taget är genomtänkt – och i så fall denna tanke sträcker sig längre än att plocka poäng.

Missförstå mig rätt, svenska medborgare som återvänder från en sommar av ISIS-krigande ska ställas inför rätta inför svensk domstol och dömas efter svenska lagar, men som jag redan så målande påpekat tar inte världen slut bortom Sveriges gränser. Domslut om utvisning bör endast praktiseras när gärningspersonen enbart är ett hot inom denna nation enskilt – allt annat vore djupt själviskt då jag är av den radikala uppfattningen att alla människors liv räknas.

Jag är medveten om att vi alla har olika prioriteringar, men personligen ser jag det som viktigare att stävja ISIS tillgång till styrkor, än att bevara enskilda personers drömbild om ett islamismfritt Sverige.

Gustaf Liljenström