Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Erik Almqvist visar ingen respekt för folkmordets offer"

- 14/07/2015, 11:33
Fredrik Sanz Lerena menar att Erik Almqvists tweet tyder på okunskap.
1 av 3

Fredrik Sanz Lerena menar att Erik Almqvists tweet tyder på okunskap.

Privat / TT

Fredrik Sanz Lerena.
2 av 3

Fredrik Sanz Lerena.

Privat

Erik Almqvist är före detta politiker inom Sverigedemokraterna.
3 av 3

Erik Almqvist är före detta politiker inom Sverigedemokraterna.

Fredrik Persson

Fredrik Sanz Lerena skriver att ett folkmord inte handlar om hur många människor som omkom.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ja, den frågan kan man ställa Erik Almqvist, före detta politiker för Sverigedemokraterna. För vid midnatt på 20-årsdagen av folkmordet i Srebrenica skrev han den här tweeten:

"Urvattnas inte begreppet rätt mycket av att kalla en massaker av 8 000 personer (0,1 procent av befolkningen) för ett 'folkmord'?"

Folk har självklart rätt att tycka (nästan) vad som helst, men den tweet Almqvist publicerade gav inte bara bevis på en fruktansvärd människosyn, utan också en rejäl kunskapsmiss. Eller var det med flit?

Troligtvis. Oavsett Erik Almqvists politiska tillhörighet eller människosyn känns tweeten som ett försök till att provocera. Och visst lyckades han, tragiskt nog. Över 170 000 människor flydde till Sverige från forna Jugoslavien. Att uttrycka sig som Almqvist gjorde är att inte visa någon respekt till och för dessa människor.

Men det är också, som sagt, oerhört dumt. Av många anledningar. Almqvist tror bevisligen att folkmord handlar om antal mördade människor. Om man läser FN:s tolkning av folkmord spelar volym ingen roll, utan det är "ett systematiskt försök av att ha ihjäl personer från en etnisk, religiös eller nationell grupp".

Om den internationella domstolen i Haag ansåg Srebrenica vara ett folkmord, ja, vad ska vi då bråka om?

Även om Erik Almqvist aldrig läser den här texten får vi hoppas att han i framtiden visar mer respekt för de miljontals människor som påverkades av kriget i forna Jugoslavien, de som verkligen vet vad ett folkmord är. För hade 8 000 svenskar mördats på ett kallblodigt sätt just för att de var svenskar hade i alla fall jag kallat det för ett folkmord. Så när 8 000 bosniaker has ihjäl på grund av etnicitet, ja då anser jag fortfarande samma sak.

Fredrik Sanz Lerena