Fredag 16 Apr
Stockholm

"Det räcker – Louise förtjänar inte era hot om våldtäkt"

Fawaz Al Gailani anser att Louise Andersson Bodin ska kunna känna sig säker.
1 av 3
Fawaz Al Gailani anser att Louise Andersson Bodin ska kunna känna sig säker. Foto: Privat / Faksimil Youtube
Fawaz Al Gailani.
2 av 3
Fawaz Al Gailani. Foto: Privat
Louise Andersson Bodin.
3 av 3
Louise Andersson Bodin. Foto: Faksimil Youtube

Fawaz Al Gailani skriver att våldtäktskulturen måste stoppas.

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Fawaz Al Gailani är organiserad i frågor gällande mänskliga rättigheter och jämställdhet.

Han är medlem i föreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime".

Följ honom på Twitter: @AlGailani

De senaste dagarna har nog alla läst eller hört talas om Louise Andersson Bodin, Adam Tensta och TV4.

Facebook, Twitter, bloggare samt etablerad media, alla har skrivit om det som har hänt och gett sin syn på det hela. Av allt detta kan jag vara säker på en sak, det har väckt känslor. Mycket känslor. Folk är förtvivlade, ledsna, arga och förbannade.

Jag kommer inte att gå in på det som har hänt. Jag tycker att det har skrivits tillräckligt om det. Jag ställer mig inte heller på någons sida, då jag kan för lite om omständigheterna för att uttala mig. Dock tycker jag att det hela är sorgligt och tragiskt.

Louise Andersson Bodin har blivit mordhotad och fått hatmeddelanden med hot om våldtäkt. Att hennes tidigare youtubeinlägg om mörkhyade personer har väckt känslor, kan jag absolut ha förståelse för. Att folk blir kränkta och upprörda kan jag också ha förståelse för. Men att hon blir mord- och våldtäktshotad har jag absolut ingen förståelse för. Detta har tyvärr skrapat fram och visat på ett stort samhällsproblem, som drabbar många tjejer i dag. Killar med för den delen. Nämligen våldtäktskulturen.

Våldtäktskultur kan definieras som införlivandet av sexuellt våld i ett samhälles normer. Det skapas ett samhälle där sexuella trakasserier och våldtäkter, förekommer ofta och normaliseras genom användning av könsfientligt och kränkande språk. Det är precis det vi ser med Louise Andersson Bodin. Att det inte räcker med att kritisera henne. Att det inte spelar någon roll att hon bett om ursäkt. Hon måste tydligen sättas på plats och tystas genom att våldtas. Är våldtäkt plötsligt ett rättvist straff för det misstag hon begått?

På något sätt går näthat och våldtäktskultur hand i hand. Louise är inte ensam om att vara offer för detta. Tusentals kvinnor vittnar om hur de dagligen och på olika sätt, utsätts för dessa äckliga och vidriga övergrepp. Mejl, chatmeddelanden och telefonsamtal. Om att kvinnan ska våldtas på olika sätt. Gärna av mörkhyade män. Gärna i grupp och allra helst analt.

"Jag känner mig inte längre trygg i mitt hem", säger Louise Andersson Bodin på sin Facebook-sida. Ingen människa ska behöva känna sig kränkt eller rädd att bli sexullt utnyttjad. Ingen människa ska behöva drabbas av detta – oavsett vad hon gjort.

Detta gör vi inte. Inte för deras skull. Utan för vår egen skull. Av respekt för oss själva och för mänskligheten. Detta hör inte till det moderna, civiliserade samhället.

Våldtäktskulturen drabbar alla i samhället. Inte bara kvinnor. Utan alla – och det måste bekämpas.

Fawaz Al Gailani

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela