Fredag 16 Apr
Stockholm

"Louise, påstå inte att du inte vet bättre"

Elaine Eksvärd anser att Louise Andersson Bodin kommer med ursäkter.
1 av 3
Elaine Eksvärd anser att Louise Andersson Bodin kommer med ursäkter. Foto: Privat / Faksimil Youtube
Louise Andersson Bodin.
2 av 3
Louise Andersson Bodin. Foto: Faksimil Youtube
Elaine Eksvärd.
3 av 3
Elaine Eksvärd. Foto: Privat

Elaine Eksvärd skriver att Louise Andersson Bodin inte kan skylla sitt beteende på att hon kommer från en liten ort.

Kommentera (189)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Elaine Eksvärd är retoriker, feminist och barnrättskämpe.

Följ henne på Twitter: @ElaineEksvard

Louise Andersson Bodin använder ordet "neger" på sin Youtube-kanal. Senare anlitas hon som träningsexpert på TV4. Adam Tensta anklagar TV4 för att normalisera rasism och kräver kanalen på en ursäkt. TV4 sparkar Louise, men ber inte om ursäkt. Adam Tensta reser sig upp och lämnar studion.

Reaktionerna på detta? Adam anklagas för att vara lättkränkt, att förstört Louises liv och dessutom göra detta för att sälja fler skivor. Really? Så man är lättkränkt om man reagerar på ordet "neger", och Louise är inte rasist för: "Så säger man i lilla Grums där hon kommer ifrån". Så låter försvaret till henne.

Min farfar föddes 1921 i ett Sverige där det inte fanns svarta, tv eller ens sociala medier. Han sa "neger" länge tills framtiden kom med svarta människor till Sverige. Han, en gammal hund, lärde sig att sitta eftersom han förstod det som att min mamma (som är svart) och många med henne blev kränkta av den benämningen oavsett hans intention.

Louise Andersson Bodin är född på 90-talet, hon är 25 år – inte 91 år som min farfar blev – och hon bor i den lilla orten Grums. Såvida hon inte är uppväxt under en sten så finns det tv, sociala medier och till och med TV4 därborta. TV4 har några mörkhyade varelser som jag undrar om hon med lätthet kunnat kalla "neger" – Lucette Rådström, jag för att nämna några få.

Men som försvararna hävdar: "Hon sa det i positiv bemärkelse". Du kan kalla kvinnor för "fitta" i positiv bemärkelse i den stad du kommer ifrån, men du får ändå räkna med negativa reaktioner när det kastas ljus på det. Adam har inte förstört ditt liv Louise, han har aldrig hävdat att du ska våldtas eller brännas till döds för att du sa "neger".

I din stad så borde man veta att rasistiska uttalande "positiva" eller inte gör folk, hör och häpna, arga. Att förringa Grums till en stad där alla säger "neger" utan att ens tänka på det är för övrigt fruktansvärt dålig PR för staden som jag personligen inte vill besöka någonsin baserat på det du säger Louise.

Adam Tensta gjorde ingen PR-kupp. Han ställde sig upp för oss mörkhyade, oss svarta, oss med en svart mamma eller pappa som vet hur ont ordet "neger" gör. Är Adam Tensta lättkränkt så är också jag lättkränkt. Söker han uppmärksamhet så gör också jag det. Är man en elefant för att man sätter ned foten mot benämningen "neger", då är jag ta mig fan en elefant.

Adam är emot rasism men också det näthat som både han och Louise får utstå. Tack Adam, för att du sätter ned foten mot rasism.

Ni som vill diskutera hiphoptexters sexism, diskriminering av svenskar eller att det finns större problem i världen som svältande barn så gör gärna det i en diskussion som rör det. Missrikta inte fokuset för att slippa ta diskussionen om missbrukandet av ordet "neger".

Elaine Eksvärd,
Retoriker och feminist

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (189)
Kopiera länk
Dela