1 av 2
- Foto: Privat / Faksimil Youtube
2 av 2
- Foto: Privat

"Louise Andersson Bodins uttalande gör henne inte till rasist"

Gustaf Liljenström skriver att det är handlingar, inte ord, som avgör om någon är rasist.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Gustaf Liljenström är beteendevetare och masterstudent i sociologi.

I anledning av tumultet kring Adam Tensta och Louise Andersson Bodin där den senare anklagas (milt uttryckt) för att vara rasist för att hon har uttryckt sig rasistiskt, har jag observerat hur människor verkar haka upp sig på ord snarare än innehåll. Louise Andersson Bodin har förvisso uttryckt sig rasistiskt, men detta gör henne inte till rasist.

Ett rasistiskt uttalande eller ett rasistiskt agerande gör en inte nödvändigtvis till rasist, på samma sätt som man nödvändigtvis inte är sexist för att man av en händelse råkar uttrycka sig eller agera sexistiskt. Vi lever i ett rasistiskt och sexistiskt samhälle, krasst uttryckt, vilket gör att vi omedvetet formas och tar till oss vissa uppfattningar utan att reflektera över dem. I anledning av detta kan det vara relevant att peka ut när någon uttrycker sig rasistiskt eller sexistiskt, men detta är inte grund för att kalla någon för vare sig sexist eller rasist.

Vad Louise Andersson Bodin har gjort är att uttala sig om "negrer", människor hon trodde var ett folkslag, en klart rasistisk uppfattning, född av ignorans vilken hon har bett om ursäkt för och i sin förklaring har hon citerat sig själv och återigen använt just ordet "neger" och detta har vissa tagit som att hon inte är ångerfull, vilket borde vara uppenbart för alla och envar att hon är.

Bruket av ordet i detta sammanhang har ett refererande syfte, precis som jag har här. Detta kan jämföras vid ordlistor som listar kränkande begrepp, vilka inte har för avsikt att kränka, utan informera, en nödvändighet om vi över huvud taget ska kunna lära ut vilka begrepp som inte bör brukas. Det är för övrigt inte ett dugg mer tolerant att säga "n-ordet" än att säga "neger". Det har samma innebörd och ordet i mottagarens huvud är detsamma.

Återigen är det inte ordet som är viktigt, utan hur det används och i vilken kontext. Detta innebär inte att jag försvarar fjanterier som att få säga "negerboll" eftersom begreppet fortfarande är kränkande, men första gången någon säger det är det ett misstag, envisas vederbörande är det ett kränkande, rasistiskt val, och det är vad som skiljer en tolerant person från en intolerant, inte att den förra aldrig begår misstag och kränker någon, det gör vi alla någon gång, utan att denne lyssnar och korrigerar sig vid tillsägelse, medan den intolerante vägrar.

Vidare är vi rädda för rasism av helt fel anledning, inte fenomenet, utan ordet. Man har ryggen fri bara man kan undvika att säga eller göra något som kan klassificeras som rasistiskt, oavsett vad yttrandet eller agerandet faktiskt är. Emellertid är det inte den stackars sate som råkade trilla innanför det kontemporärs snäva ramverket vilket tituleras "rasism" vi ska akta oss för, det är typerna vilka håller en lång utläggning om varför de inte faller inom detta ramverk som är de farliga.

De som försöker rikta din uppmärksamhet bort från innebörden av vad de faktiskt säger och gör till det lingvistiska innehållet eftersom, kan jag garantera er mina vänner, det är dessa som är de verkliga rasisterna.

Gustaf Liljenström

/
/
/
/
Fel
/
hat
/
Hot
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.