Måndag 18 Okt
Stockholm

"Patriarkatet har inget med näthatet mot Zara Larsson att göra"

Evangelina Bergh menar att näthatet inte bara drabbar Zara Larsson.
1 av 3
Evangelina Bergh menar att näthatet inte bara drabbar Zara Larsson. Foto: Privat / TT
Zara Larsson.
2 av 3
Zara Larsson. Foto:
Evangelina Bergh.
3 av 3
Evangelina Bergh. Foto: Privat

Evangelina Bergh skriver att näthatet inte bara drabbar kvinnor.

Kommentera (41)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Evangelina Bergh är nybliven student.

Följ henne på Twitter: @evangelinabergh

Följ hennes Instagram: @linabergh

Följ hennes blogg: evangelinabergh.spotlife.se

De senaste veckorna har media brusat upp Zara Larsson och hashtagen #backazara enormt mycket. Flera kändisar har gått ut och sagt att de: "Backar Zara", och de tog även upp det Live under Almedalsveckan. Hela "#backazara" går ut på att stå upp emot haten och hoten Zara Larsson får mot sig på internet. Vilket egentligen är en bra kampanj.

Men, grejen med "backa Zara" är att de (feministerna och hon själv) har gjort det till feministgrej där det tydligen enbart är kvinnor som blir näthatade och allt beror på patriarkatet. Vilket är fel, fel, fel!

Jag vet inte om ni minns förra året när Marcus Birro skrev en tweet som också brusades upp likt vad Zara sagt på sistone, och som också slutade i massa hat och hot mot honom? Det som hördes då var att han fick skylla sig själv och förtjänade att bli hatad. Under den tiden såg jag endast tre – tre – texter där författarna stod upp för Birro. Jag hade skrivit en utav dem. Varför?

Både Zara och Birro har sagt något "extremt", båda har blivit hatade, båda har blivit hotade till livet, Zara har fått läsa att folk ska kasta avföring på henne, och Birro har fått avföring lagd på sin dörrmatta. Det skiljer inte alls mycket mellan dessa två, ändå ska den ena skyddas och backas, medan den andra får skylla sig själv. Ser ni inte hur sjukt det är?

Att Zara Larsson blir hatad har ingenting med feminism och patriarkat att göra, det beror på den sjuka stämningen på internet. Och det är där vi måste lägga fokus i den här frågan. Ingen ska behöva bli näthatad för något de säger, motargumenterad javisst, men inte hatad och hotad. Aldrig. Lägg fokus på det alla som backar Zara, i stället för att skylla allt på männen. Att skylla på männen kommer bara göra att hatet växer ännu mer och det kommer aldrig göra att näthatet upphör. Tänk på det.

Men vet ni vad det "roliga" är i allt det här? De som backar Zara nu, är de som hördes högst i hatet mot Birro.

Evangelina Bergh

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (41)
Kopiera länk
Dela