Fredrik Saweståhl och Jenny Edberg anser att fler måste lära sig om HBTQ.
1 av 3
Fredrik Saweståhl och Jenny Edberg anser att fler måste lära sig om HBTQ. - Foto: Jonas Noren / Jonas Noren
Jenny Edberg.
2 av 3
Jenny Edberg. - Foto: Jonas Noren
Fredrik Saweståhl.
3 av 3
Fredrik Saweståhl. - Foto: Jonas Noren

"Invandrartäta orter måste vara trygga för HBTQ-personer"

Fredrik Saweståhl och Jenny Edberg skriver att vi måste sprida kunskap om HBTQ i områden som Järva.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Fredrik Saweståhl är förbundsordförande för Öppna Moderater – Moderaternas HBT-förbund.

Jenny Edberg är 1:e vice förbundsordförande för Öppna Moderater och ordförande för Öppna Moderater Stockholm.

De senaste dagarna har kritiken mot Järva Pride, som en Sverigedemokraterna-anknuten journalist ligger bakom, duggat tätt. Många har ropat på motdemonstrationer, antirastisk Pride och att hissa regnbågsflaggor. Symbolpolitik i all ära det har sin plats och är steg i rätt riktning. Men problemen i Järva är långt allvarligare än att symbolpolitik biter på dem. Därför vill vi i Öppna Moderater se andra lösningar på samhällsproblem som grott länge i Järva-området.

Vi tycker att det är olyckligt att Sverigedemokraterna lyckas ta initiativet beträffande de problem som råder för HBTQ-personer i Järva. Sverigedemokraterna bidrar effektivt till att skapa homofientlighet och skapa en moraliserande syn på HBTQ-personer som är både kontraproduktiv och ofrihetlig. Det är lätt att misstänka dem enbart för att vilja piska upp en islamfientlig stämning.

För att lösa de problem och de attityder som gror i Järva tror vi att det krävs mer än symbolpolitik. För det första tror vi att en massiv utbildningsinsats är nödvändig i området, i skolan, sjukvården, hos myndigheter och ideella föreningar. Utbildningen måste handla om vad HBTQ är och att inget utom total acceptans för HBTQ-personer tolereras i Sverige. Vi behöver en bred och massiv upplysning om vad vi som liberalt land accepterar och inte accepterar i ett bredare perspektiv. Rättsväsendet måste också göra sin plikt och se till upprätthålla de lagar som gäller för att trygga HBTQ-personer i området.

För att förstå varför problemen i Järva har kunnat gro, måste vi förstå svensk bostadspolitik och den integrations- och migrationspolitik som bedrivits under lång, lång tid. I båda fallen finns mycket övrigt att önska. Vi har haft en bostadspolitik som gjort att människor inte kunnat avancera i boendekedjan utan blivit hänvisade till vissa bostadsområden och blivit fast, vi har haft en slapphänt integrationspolitik där vi många gånger inte varit tydliga med vad som är acceptabelt i samhället och vad som inte är det. Små enklaver i samhället där andra regler och normer råder än i resten av vårt liberala land kan vi inte acceptera.

Det måste vara möjligt att leva i Järva-området och liknande områden som HBTQ-person, vilket vi under senare tid sett varit svårt. För att det ska vara möjligt måste vi sluta förminska problemen i området samtidigt som medborgarna, det offentliga och vi i den ideella sektorn måste ta i problemen på djupet. Det symbolpolitik inte råda bot på, även om det kan vara första steget i väldigt lång trappa.

Öppna Moderater tror inte på mindre invandring utan på öppenhet med tydligt fokus på vilka lagar och normer som råder i Sverige. Vi vill inte stänga portarna till Sverige, som Sverigedemokraterna. Tvärtom. Öppna Moderater vill att Sverige ska öppna portarna för alla slags HBTQ-personer från andra länder. För att detta ska fungera i praktiken måste det offentliga vara extremt tydliga med att den liberala anda som råder i Sverige ska gälla överallt i hela landet, även i Järva.

Fredrik Saweståhl, Förbundsordförande Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund

Jenny Edberg, 1:e vice förbundsordförande Öppna Moderater och ordförande Öppna Moderater Stockholm

/
/
/
/
/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.