Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Malin, 37 000 aborter är inte för många – det är en rättighet"

- 29/07/2015, 11:29 -
Fredrik Sanz menar att argumenten mot abort inte håller måttet.
1 av 3

Fredrik Sanz menar att argumenten mot abort inte håller måttet.

Privat / TT

En kvinna har rätt att bestämma över sin egen kropp menar han.
2 av 3

En kvinna har rätt att bestämma över sin egen kropp menar han.

Ap

Fredrik Sanz Lerena.
3 av 3

Fredrik Sanz Lerena.

Privat

​Fredrik Sanz Lerena skriver att varje kvinna själv har rätt att välja om hon vill genomgå en abort eller inte.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Malin Schelin, informatör på Ja till Livet, anser att 37 000 aborter i Sverige per år är för mycket. Och det är beklagligt. Högergrupperingar i samhället, likt Ja till Livet, vill gärna värna om kvinnornas rätt att bestämma över sig själva. Ja, eller i alla fall när det kommer till männens rätt att ta ut föräldraförsäkringen.

Men när det handlar om kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp, ja då är det inte lika intressant längre. Att påstå att 37 000 aborter är för mycket är egentligen omöjligt. Vad vet vi egentligen om varje enskilt abortfall? Vilka är vi att avgöra vilken abort som bör få göras och inte?

Malin Schelin skriver även att 30 procent av ungdomarna använder abort som preventivmedel. Var har du fått de siffrorna ifrån? Det innebär alltså att en tredjedel av de tjejerna som gick in min gymnasieklass har gjort en abort. Är det ens rimligt att påstå någon sådant?

37 000 aborter per år alltså. Det finns cirka 3,5 miljoner myndiga kvinnor i Sverige. Sätt det i perspektiv. Är det fortfarande en stor andel? Nej, precis. Men sen spelar ju faktiskt antalet inte någon stor roll. Eftersom vi lever i ett modernt samhälle där kvinnor till stor del kan bestämma över sin kroppar.

Ett av Malins viktigaste budskap var att foster utvecklas snabbt, redan efter vecka 12 har de tårkanaler. Men glöm då inte det faktum att 75 procent av aborterna sker innan vecka 9, och över 90 procent innan vecka 12.

Men om vi tillslut får välja själva: 37 000 foster som försvinner i mammans mage, eller 37 000 barn som sedan inte kan få en värdig uppväxt. Vad väljer ni? Jag är i alla fall övertygad, och det är att de enda som kan göra sådana val är kvinnorna själva.

Fredrik Sanz Lerena