Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Malin, hur kan du vilja frånta kvinnor rätten till sin egen kropp?"

- 30/07/2015, 13:19
Malin Ahlfors anser att abort är en rättighet.
1 av 3

Malin Ahlfors anser att abort är en rättighet.

Privat / TT

Hon menar att ett förbud mor abort inte kommer att leda till något gott.
2 av 3

Hon menar att ett förbud mor abort inte kommer att leda till något gott.

Ap

Malin Ahlfors.
3 av 3

Malin Ahlfors.

Privat

Malin Ahlfors skriver att en ändring av abortlagen vore ett steg i fel riktning.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Malin Schelin, efter att ha läst din debattartikel ställer jag mig tveksam till vad du föreslår som lösning till problemet. Vi kan vara överens om att en nollvision gällande aborter är att eftersträva men våra förslag på tillvägagångssätt skiljer sig direkt efter att vi båda konstaterat att nollvisionen är eftersträvansvärd.

Att på något sätt strypa rätten för kvinnor att ta makten över sin egen kropp och bestämma när de vill genomgå en graviditet eller inte, är inte lösningen på problemet. Jag tror varje kvinna i allra högsta grad är i stånd till att känna efter vilket beslut som är rätt och själv få överväga de parametrar som är avgörande för det slutgiltiga beslutet. Det kan vara sociala eller ekonomiska faktorer som avgör beslutet eller så vill man inte ha barn, men oavsett så är det varje kvinnas rätt att själv kunna bestämma och veta om att hennes beslut är genomförbart.

Vi lever i ett land som ligger i framkant (men långt från målgången) beträffande frågor om kvinnors rättigheter och det vore ett stort snedsteg att beröva kvinnor på en rättighet som har gjort det möjligt för kvinnor att ta kontroll över sina egna liv och själv besluta när hon vill genomgå en graviditet och bli förälder.

Däremot tror jag att vi måste satsa stort på preventivmedelsutveckling och rådgivning gällande möjliga metoder att använda sig av. I dag betyder preventivmedelsrådgivning i stort att man lägger hela ansvaret på att tjejer ska skydda sig själva mot oönskade graviditeter, och det enda preventivmedlet som används av män är kondom. Jag kan bara utgå från mig själv, men jag tvärvägrar hormoner. Inte ens chans att jag finner mig i att det experimenteras med min hypofys och att jag förväntas uthärda månader av biverkningar för att skydda mig mot något som två personer står ansvariga för att skydda sig mot.

Vi kan också blunda och i all ära fortsätta förneka det faktum att konceptet med kondom inte verkar fungera så bra, då åsyftandes på abortantalet och den rådande spridningen av könssjukdomar. Missförstå mig rätt, kondom är bra och så, men det är varken kul eller upphetsande när man tittar på en kuk som ser ut att ha beslutat sig för att ömsa skinn; än mindre att fortsätta göra något som helst med den när man precis konstaterat tidigare nämnd referens.

Men låt oss säga att det finns en obearbetad marknad, som står i periferin för att bli sedd men som inte heller vinkar hejvilt för att bli det. En relevant fråga att ställa sig är om det inte snart är dags för män att ta kontroll över sina liv och få egen beslutanderätt om när de vill bli föräldrar? För så som det ser ut i dag står de ofta utan någon rättighet att ta beslut om abort och (missförstå mig rätt än en gång) det är så klart precis så det ska vara när en abort är aktuell.

Beslutet ligger på den vars kropp det antingen ska bakas eller avbrytas! Men vi kan ju förse män med rättigheten att förebygga och skydda sig själva mot oönskade graviditeter. Det blir en jämnare fördelning av ansvaret om både män och kvinnor förväntas ta det.

Jag tror att steget mot en nollvision gällande abort handlar väldigt lite om att begränsa möjligheten för kvinnor, och i stället öppna upp en ny möjlighet och en solklar rättighet för män att kunna skydda sig från oönskat föräldraskap. Frågan är bara vem som ska stå i framkant och kämpa för frågan. Frågan måste lyftas för att bli aktuell och jag skulle rekommendera varenda man som tycker det är rimligt att själv få ta beslutet om föräldraskap att redan nu inrätta sig på frontlinjen (ni kan räkna med att jag står där med er!).

Att begränsa aborträtten är att tvinga människor till föräldraskap, det är ett beslut som ingen annan än berörda parter ska få besluta om. Men vi borde göra det vi kan så att så många som möjligt får möjlighet att förebygga och förhindra att det sker, och genom det tillvägagångssättet jobba för en nollvision men då krävs också förändring, eftersom det uppenbart inte fungerar med dagens preventivmedelsmetoder.

Frågan verkar ligga dig och din organisation varmt om hjärtat, så det kanske vore en fråga som ni ser till att lyfta? Jag hade gärna erbjudit dig min hjälp men är inte intresserad av ett samarbete med din organisation. Men jag kanske tyst, någonstans i min ensamhet, blåser ut en serpentin eller smäller av en party popper när jag ser att ni ändrar lösningsfokus.

Malin Ahlfors