Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Sverigedemokraterna växer ur historielöshet"

- 04/08/2015, 13:03
1 av 2

Ap

2 av 2

Privat

Ulric Jansson: "Detta har skapat en grogrund för ett populistiskt parti som med all sannolikhet aldrig hade kunnat växa i Norge, Danmark, Frankrike eller något annat land drabbat av andra världskriget"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag blir mer och mer övertygad om att det är svenskarnas totala historielöshet som är det största problemet.

Eftersom vi inte varit i krig i modern tid förhåller sig svensken till historia på samma sätt som till J.R.R. Tolkiens Midgård. Lika fullständigt omöjligt som att Saurons arméer skulle invadera vårt land, lika omöjligt är det att tänka sig Sverige som en fascistdiktatur.

Detta har skapat en grogrund för ett populistiskt parti som med all sannolikhet aldrig hade kunnat växa i Norge, Danmark, Frankrike eller något annat land drabbat av andra världskriget.

Är det någon som tror att ett parti lett av en grupp män som alla var med i en nationalsocialistisk studentförening innan de samlat gick med i ett då öppet nationalsocialistiskt (nazistiskt) parti skulle röna sådana framgångar i ett land som upplevt nazismen 'up close'?

Men i landet där fackföreningar alltmer ses som problem, där människor uppriktigt blir förvånade när infrastruktur, vård och skola kollapsar, trots att vi valt att inte tillsätta tillräckligt med medel eftersom vi gillar Thailandsresor, nya kök och dyra leksaker mer och där andra världskriget bara är oändliga dokumentärer om Hitler och hans generaler, hundar, kvinnor etcetera, där frodas de.

Officiellt driver inte SD rasistisk politik men om man lägger deras nutidshistoria till ledarnas, ofta illa dolda, hot om framtiden samt deras kulturpolitik framträder det fascistiska, neo-rasistiska budskap så tydligt att det skrämmer skiten ur mig. Och det är inte partiets toppar som skrämmer, utan deras väljares historielösa dumhet. Jag kan bara hoppas, hoppas, hoppas att jag har fel.

Ulric Jansson,
Projektledare och aktivist