Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"​Ge er på de som skapade fattigdomen – inte de fattiga"

Fredrik Sanz Lerena och Sverigedemokraternas anti-tiggare-kampanj.
1 av 8

Fredrik Sanz Lerena och Sverigedemokraternas anti-tiggare-kampanj.

Privat/TT

2 av 8

Privat

3 av 8

BERTIL ERICSON / TT

4 av 8

BERTIL ERICSON / TT

5 av 8

BERTIL ERICSON / TT

6 av 8

BERTIL ERICSON / TT

7 av 8

TT NYHETSBYRÅN

8 av 8

TT NYHETSBYRÅN

Debatt | 09/08/2015 10:33

Fredrik Sanz Lerena: "Låt inte de som orsakade problemen komma undan, och framför allt: låt inte de fattiga få ta skulden för något de aldrig gjort"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Åren må gå framåt i samma takt som vanligt, men tyvärr gör inte argumenten det. För trots att året är 2015 så låter många argumentation, från en del människor, som om det vore 30-talet.

Slagorden och propagandan om hur minoriteter i Sverige ligger bakom rådande ekonomiska kris, bostadsbrist och arbetslöshet används flitigt. Framför allt hörs ”vi kan inte ta emot fler”. Och det hade ju eventuellt kunnat vara ett argument, om det inte vore för det faktum att Sverige förra året tog emot cirka 85 000 asylsökare. 50 000 av dessa fick åka hem igen, vi tog bara emot 35 000 asylmottagare, enligt migrationsfakta.se.

Ändå ses det här som den stora anledningen till varför pensionärer i Sverige bara får äta ett x antal köttbullar per dag, eller varför ungdomar har det tuffare att hitta det första jobbet.

Folk vill gärna ha enkla anledningar, och gärna skylla allt på de som inte kan försvara sig. För hur vore det att ge sig på de som verkligen ligger bakom problemet? Storbankerna, (vissa, långt ifrån alla) företag samt korrumperade politiker. Det är dessa som ligger bakom som belånade sig över öronen för att sedan låta vanliga skattebetalare betala tillbaka det. Man behöver inte vara utbildad ekonom för att förstå att den typen av politik inte fungerar i längden.

Och det gjorde den inte heller. Europa hamnade i ekonomisk kris, USA hamnade i ekonomisk kris, världen hamnade i ekonomisk kris. Men ingen vågar ställa storbanken och politikerna inför rätta. Istället ska barn från Syrien och Irak, som sett sin familj mördad, sina landsmän torteras och sitt hus bombas, få ta skulden för att vi i Sverige har fått det sämre.

Logiken och argumenten om varför ”invandrarna” är det stora problemet går inte ihop. Den är dessutom inte bara felaktig, utan direkt vidrig. Låt inte 30-talsargumenten gå hem i stugorna. Låt inte de som orsakade problemen komma undan, och framför allt: låt inte de fattiga få ta skulden för något de aldrig gjort.

Fredrik Sanz Lerena,
Student

Håller du med?