Torsdag 11 Aug
Stockholm

"​Det handlar inte om alla män – det handlar om alla kvinnor"

Elin Nilsson (M).
Elin Nilsson (M). Foto: Privat

Elin Nilsson: "När hälften av världens befolkning inte behöver uppleva rädsla och otrygghet kan vi börja diskutera hur den andra hälften inte ska behöva känna sig kränkta".

Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Elin Nilsson är föreläsare och moderat kommunpolitiker i Sundsvall.

Efter det fruktansvärda dubbelmord som skedde utanför Ikea i Västerås i början av veckan har debatten blåst igång kraftigt. Det är i grunden bra då våldsbrott alltid ska fördömas och de skyldiga ska straffas. Men när debatten ännu en gång kommer att handla om vilken del av världen gärningsmännen är födda i så är det någonstans dags att pausa och tänka om.

Sverigedemokraterna och andra rasistiska organisationer vill väldigt gärna plocka poänger på det vansinnesdåd som begicks. Det är inte första gången de använder den argumentationen. Det ligger i främlingsfientlighetens natur att ständigt förklara brott utefter gärningsmännens ursprung. Lösningen blir väldigt enkel om vi bara bestämmer oss för att stängda gränser gör oss tryggare. Om det var sant skulle en stängd dörr automatiskt generera trygghet för oss i våra egna hem. Nu ser verkligheten inte ut så.

Majoriteten av Sverigedemokraterna och övriga rasister är en grupp arga män, som i sin tur väljer att dela upp människor efter ursprung. Att dela in människor i grupper och att ställa dessa mot varann är i regel aldrig önskvärt. Då det oftast blir alldeles för enkelspårigt. Men ska vi för en gångs skull klargöra vilken grupp det faktiskt är som i de allra flesta fall begår våldsbrott och sexuella övergrepp så är det just: gruppen män. Oavsett om de är födda i Umeå eller en annan del av världen så är det män som sprider skräck.

Att konstatera det är inte helt oproblematiskt. Varje gång jag eller någon annan har nämnt det så väntar inte kritiken med att hagla in. Män som känner sig träffade över att problemet med att den skeva mansrollen lyfts upp blir arga. Inte på andra män för att de begår våldsbrott utan på mig som pratar om det. "Men alla män mördar och våldtar inte!" "Du anklagar halva jordens befolkning för att vara monster!"

Istället för att rikta ilskan mot mig så bör ni rikta den mot de män som begår våldsbrott och sexuella övergrepp. Ställ frågan till er själva vad ni senast gjorde för att öka jämställdheten - förutom att klaga på att det finns för mycket manshat i samhället.

Det är inte en samhällsutmaning och ett strukturellt problem att män som inte misshandlar och våldtar känner sig kränkta av att det lyfts upp att det är just män som begår dessa brott. Det är ett problem på individnivå. Vad som faktiskt är ett riktigt samhällsproblem är att det finns ett stort antal kvinnor som slås sönder och samman i sina hem, som tvingas till sex och i värsta fall dör av det våld de utsätts för.

Alla män mördar och våldtar inte. Men alla kvinnor känner någon som blivit utsatt för våld eller sexuella övergrepp. Alla har vi någon gång upplevt rädslan. Av att inte kunna gå ensamma på natten utan nycklarna i ett hårt grepp i ena handen och mobilen med "112" inslaget i den andra. Av att inte våga stanna för att knyta skorna för att någon går med snabba steg bakom oss. Av att gå upp ur sängen fem gånger efter vi lagt oss för att dubbelkolla att dörren är låst och alla fönster igenstängda.

Därför handlar det inte om alla män. Det handlar om alla kvinnor. Om hur ofriheten ska bekämpas och om hur så väl hemmet som det offentliga rummet ska bli trygga platser för alla.

När hälften av världens befolkning inte behöver uppleva rädsla och otrygghet kan vi börja diskutera hur den andra hälften inte ska behöva känna sig kränkta. Till dess finns det ett problem värt att fokusera på - och där bör även betydligt fler män lägga sitt fokus.

Elin Nilsson,
Moderat kommunpolitiker i Sundsvall

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.