Elin Nilsson (M).
Elin Nilsson (M). - Foto: Privat

"​Det handlar inte om alla män – det handlar om alla kvinnor"

Elin Nilsson: "När hälften av världens befolkning inte behöver uppleva rädsla och otrygghet kan vi börja diskutera hur den andra hälften inte ska behöva känna sig kränkta".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Elin Nilsson är föreläsare och moderat kommunpolitiker i Sundsvall.

Efter det fruktansvärda dubbelmord som skedde utanför Ikea i Västerås i början av veckan har debatten blåst igång kraftigt. Det är i grunden bra då våldsbrott alltid ska fördömas och de skyldiga ska straffas. Men när debatten ännu en gång kommer att handla om vilken del av världen gärningsmännen är födda i så är det någonstans dags att pausa och tänka om.

Sverigedemokraterna och andra rasistiska organisationer vill väldigt gärna plocka poänger på det vansinnesdåd som begicks. Det är inte första gången de använder den argumentationen. Det ligger i främlingsfientlighetens natur att ständigt förklara brott utefter gärningsmännens ursprung. Lösningen blir väldigt enkel om vi bara bestämmer oss för att stängda gränser gör oss tryggare. Om det var sant skulle en stängd dörr automatiskt generera trygghet för oss i våra egna hem. Nu ser verkligheten inte ut så.

Majoriteten av Sverigedemokraterna och övriga rasister är en grupp arga män, som i sin tur väljer att dela upp människor efter ursprung. Att dela in människor i grupper och att ställa dessa mot varann är i regel aldrig önskvärt. Då det oftast blir alldeles för enkelspårigt. Men ska vi för en gångs skull klargöra vilken grupp det faktiskt är som i de allra flesta fall begår våldsbrott och sexuella övergrepp så är det just: gruppen män. Oavsett om de är födda i Umeå eller en annan del av världen så är det män som sprider skräck.

Att konstatera det är inte helt oproblematiskt. Varje gång jag eller någon annan har nämnt det så väntar inte kritiken med att hagla in. Män som känner sig träffade över att problemet med att den skeva mansrollen lyfts upp blir arga. Inte på andra män för att de begår våldsbrott utan på mig som pratar om det. "Men alla män mördar och våldtar inte!" "Du anklagar halva jordens befolkning för att vara monster!"

Istället för att rikta ilskan mot mig så bör ni rikta den mot de män som begår våldsbrott och sexuella övergrepp. Ställ frågan till er själva vad ni senast gjorde för att öka jämställdheten - förutom att klaga på att det finns för mycket manshat i samhället.

Det är inte en samhällsutmaning och ett strukturellt problem att män som inte misshandlar och våldtar känner sig kränkta av att det lyfts upp att det är just män som begår dessa brott. Det är ett problem på individnivå. Vad som faktiskt är ett riktigt samhällsproblem är att det finns ett stort antal kvinnor som slås sönder och samman i sina hem, som tvingas till sex och i värsta fall dör av det våld de utsätts för.

Alla män mördar och våldtar inte. Men alla kvinnor känner någon som blivit utsatt för våld eller sexuella övergrepp. Alla har vi någon gång upplevt rädslan. Av att inte kunna gå ensamma på natten utan nycklarna i ett hårt grepp i ena handen och mobilen med "112" inslaget i den andra. Av att inte våga stanna för att knyta skorna för att någon går med snabba steg bakom oss. Av att gå upp ur sängen fem gånger efter vi lagt oss för att dubbelkolla att dörren är låst och alla fönster igenstängda.

Därför handlar det inte om alla män. Det handlar om alla kvinnor. Om hur ofriheten ska bekämpas och om hur så väl hemmet som det offentliga rummet ska bli trygga platser för alla.

När hälften av världens befolkning inte behöver uppleva rädsla och otrygghet kan vi börja diskutera hur den andra hälften inte ska behöva känna sig kränkta. Till dess finns det ett problem värt att fokusera på - och där bör även betydligt fler män lägga sitt fokus.

Elin Nilsson,
Moderat kommunpolitiker i Sundsvall

/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.