Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"85 000 asylsökande bär inte skulden för vad en galning gjorde"

Fredrik Sanz Lerena anser att du borde protestera för att uttrycka ditt politiska missnöjde.

Fredrik Sanz Lerena anser att du borde protestera för att uttrycka ditt politiska missnöjde.

Privat

Debatt | 17/08/2015 13:35

Fredrik Sanz Lerena: "Hur kan ni försvara våldet mot flyktingarna?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ett läger med romer blev attackerat av en man med machete. En annan, eller samma man, tände eld på lägret. Flertalet flykingläger har blivit utsatta för hot och brandattacker. Sverige står inför en tuff framtid. På ena sidan har vi en grupp utsatta människor. De har flytt från krig, tortyr, fattigdom och förtryck. På andra sidan står en grupp människor som anser sig ha större rätt till att vistas i det här landet.

Men det finns ytterligare ett problem, något som på sätt och vis nästan är värre än själva attackerna. Och det är de människor som på och via sociala medier ger förståelse för deras attacker. Ett vanligt tankesätt hos dessa människor är: "Attackerna är ett tecken på att vi är missnöjda med politiken som regeringen driver".

Så med andra ord: de personer som skriver det här är för våld och mord med politiska motiv? Eller hur ska det annars gå att tolka?

Själv är jag medlem i både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Som vänsterpartist har jag ofta fått utstå kritik som att vi ligger bakom mycket politiskt våld. Och visst, Vänsterpartiet har sina problem. Men partiet tar i alla fall sitt ansvar och arbetar aktivt för att få bort allt tänkbart våld.

Men hur kan då våld mot utsatta grupper accepteras och försvaras? Hur kan våld mot flyktingar förklaras med att en av 85 000 asylsökande mördade två människor på IKEA i Västerås? För när senast sa någon att de tänkte spränga bostadsområdet där Hagamannen eller Lasermannen bodde i?

Vill du visa ditt missnöje med det politiska läget? Gör då som vi alltid gjort i Sverige. Var civiliserad och demonstrera, protestera och arbeta aktivt med politiken. Det är den demokratiska vägen att gå.

Sverige står inför en tuff period, men tillsammans kan vi lösa problemen. Dra inte alla över en kam. Låt inte alla flyktingar stå till svars för vad en sjuk människa gjorde. Och framför allt: försvara inte våld med politiska motiv, oavsett om ni står till höger eller vänster.

Fredrik Sanz Lerena,
Student

Håller du med?